fbpx

Για να βρίσκεσαι εδώ θέλεις να μάθεις περισσότερα για το κρυπτονόμισμα που ακούει στο όνομα Bitcoin (BTC).

Ας δώσουμε συγχαρητήρια στην Google που σε έφερε από τα μέρη μας καθώς στο άρθρο που ακολουθεί θα αναλύσω όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει εάν είσαι αρχάριος.

Θα δούμε, με εύκολα ελληνικά και απλή ορολογία, τι είναι το Bitcoin και ποιος το δημιούργησε.

Αφού ξεκαθαρίσουμε το τι είναι θα μιλήσουμε για τους λόγους που το κάνουν σημαντικό καθώς και το τι προβλήματα έρχεται να λύσει.

Τέλος, θα περιγράψουμε περιληπτικά το πως δημιουργείται, το πως λειτουργεί αλλά και από που μπορεί κάποιος να το αγοράσει.

Α, και μην ανησυχείς: δεν απαιτείται τεχνικό ή οικονομικό background για να αντιληφθείς όλα όσα θα πούμε.

Bitcoin για αρχάριους, κυρίες και κύριοι!

💨 TL;DRΤι είναι το Bitcoin, με λίγα λόγια
Το Bitcoin είναι το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα στην ανθρώπινη ιστορία.
Όλες οι συναλλαγές με Bitcoin καταγράφονται σε ένα κοινό ψηφιακό μητρώο, το λεγόμενο BlockChain (το οποίο έχεις σίγουρα ακούσει εάν έχεις ασχοληθεί με το bitcoin για πάνω από μερικά λεπτά) το οποίο είναι ελεύθερα προσβάσιμο από τον καθένα.
Το Bitcoin σου δίνει πλήρη έλεγχο πάνω στα χρήματα σου σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρήματα τα οποία ελέγχονται και “τυπώνονται” από κεντρικές τράπεζες.
📖 Μπορείς να αγοράσεις Bitcoin από μέσω ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων όπως η Binance ή η ByBit.
🔎
Δες πώς να αγοράσεις, βήμα βήμα

Πίνακας Περιεχομένων Bitcoin:


🎬 YouTube Video:
Εάν δεν είσαι φίλος του γραπτού λόγου τότε μπορείς να δεις το Video στο κανάλι του MoneyMinority στο Youtube.

Τι είναι το Bitcoin;

Τον Οκτώβριο του 2008 έγινε η δημοσίευση ενός Whitepaper με το όνομα Bitcoin: A P2P Electronic Cash System από κάποιον Satoshi Nakamoto.

Μέσα στην πολύ σύντομη έκθεση των 9 σελίδων, αναφερόταν στην δημιουργία ενός πλήρους αποκεντρωμένου νομίσματος, το οποίο θα είχε το όνομα Bitcoin (BTC) και θα “έτρεχε” πάνω σε μια τεχνολογία η οποία ονομαζόταν Blockchain.

⚠️ Note:
Bitcoin ονομάζεται το ψηφιακό νόμισμα, BTC είναι η συντομογραφία του και Blockchain η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται/τρέχει/αναπτύσσεται.

Το Bitcoin, με λίγα λόγια, αποτελεί μια μορφή ψηφιακού αποκεντρωμένου χρήματος.

Ψηφιακό διότι διακινείται μονάχα μέσα στο Internet χωρίς να υπάρχει σε φυσική μορφή.

Αποκεντρωμένο διότι δεν εκδίδεται ούτε ελέγχεται από μια κεντρική αρχή (μια τράπεζα ή μια κυβέρνηση) αλλά τρέχει αυτόνομα με τη δική του νομισματική πολιτική στο δίκτυο του.

Χρήμα διότι μπορεί να μεταφέρει αλλά και να διαφυλάξει αξία.

Τι είναι το Bitcoin;

⚠️ Newbie Note:
Τα κέρματα με το σήμα του Bitcoin που βλέπεις, συχνά πυκνά, στο Internet είναι προϊόν επεξεργασίας. Μην έρθει κάποιος και σου πουλήσει φυσικά νομίσματα ως Bitcoin. Το Bitcoin ΔΕΝ έχει φυσική υπόσταση.

Το Bitcoin είναι 3 πράγματα: Λογισμικό, Δίκτυο & Νόμισμα μαζί.

  1. Το Λογισμικό του Bitcoin
    Αναφέρομαι στο Software, δηλαδή τον κώδικα σύμφωνα με τον οποίο τρέχει το Bitcoin. Ο κώδικας αυτός είναι ανοιχτός και προσβάσιμος και ο καθένας μπορεί να τον ελέγξει, να τον επεξεργαστεί ή να τον αντιγράψει.
  2. Το Δίκτυο του Bitcoin
    Αναφέρομαι στο Δίκτυο, δηλαδή σε όλους τους χρήστες που έχουν κατεβάσει το λογισμικό του Bitcoin στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή (έχουν γίνει Nodes) και το λειτουργούν ώστε να προσφέρουν στην διασφάλιση και την ομαλή λειτουργία του.
  3. Το Νόμισμα Bitcoin
    Αναφέρομαι στον μηχανισμό με τον οποίο μπορείς να μεταφέρεις ή να διατηρήσεις αξία μέσα στο δίκτυο του Bitcoin.

Η τεχνολογία πάνω στην οποία τρέχει το Bitcoin ονομάζεται Blockchain.

Όπως είπαμε, το Bitcoin δεν εκδίδεται από κάποιο κεντρικό φορέα αλλά δημιουργείται, αποθηκεύεται, μεταφέρεται και ανταλλάσσεται αποκλειστικά μέσα σε ένα δικό του μητρώο καταγραφής (ledger).

Αυτό το μητρώο είναι το BlockChain του Bitcoin το οποίο είναι δημόσιο, διαφανές και έχουν πρόσβαση σε αυτό όλοι, ανεξαιρέτως.

Μπορείς να το σκεφτείς ως ένα τετράδιο στο οποίο καταγράφονται, κάθε στιγμή, όλες οι ποσότητες Bitcoin, τα υπόλοιπα που μπορεί να διατηρεί ο καθένας καθώς και όλες οι συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα.

Bitcoin Review

❓Τι είναι:

Ψηφιακό Νόμισμα

📙 Χρησιμότητα:

Μεταφορά & Αποθήκευση Αξίας

₿ Κρυπτονόμισμα:

Bitcoin

🏷️ Συντομογραφία:

BTC

💡 Δημιουργός:

Satoshi Nakamoto

⚙️ Τεχνολογία:

Bitcoin's Blockchain

📅  Έτος Δημιουργίας:

2008

🔝 Max Supply:

max 21.000.000 BTC

📦 Supply Style:

μελλοντικά Αποπληθωριστικό 

⚙️ Consensus Mechanism:

Proof of Work (POW)

⛏️ Δημιουργία Νέων Νομισμάτων:

μέσω Mining

↑ Πίσω στην αρχή


Ποιος Δημιούργησε το Bitcoin;

Ο δημιουργός του Bitcoin όπως αναφέρεται και στο Whitepaper είναι κάποιος, αυτοαποκαλούμενος ως Satoshi Nakamoto.

Το συγκεκριμένο όνομα αποτελεί ένα ψευδώνυμο καθώς δεν γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα ποιος είναι ο άνθρωπος ή η ομάδα που κρύβεται πίσω από αυτό. Η τελευταία επικοινωνία του Satoshi με το community ήταν το 2011.

Ποιος είναι ο Satoshi Nakamoto - Δημιουργός Bitcoin

Όπως καταλαβαίνεις, το Internet δεν μπορεί να αφήσει κάτι τέτοιο να περάσει έτσι και να μην ψάξει να βρει την αληθινή ταυτότητα του δημιουργού μιας τόσο ριζοσπαστικής τεχνολογίας.
Οι 3 επικρατέστεροι υποψήφιοι (σύμφωνα με το Internet) πίσω από το ψευδώνυμο του Satoshi Nakamoto, είναι ο Dorian Nakamoto, ο Craig Wright και ο Nick Szabo.

↑ Πίσω στην αρχή


*Bonus $50 & 10% Έκπτωση σε Προμήθειες για ΠΑΝΤΑ*
Αγόρασε Bitcoin μέσω της Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.
Εάν χρησιμοποιήσεις το παρακάτω link θα κερδίσεις $50 (ολοκληρώνοντας κάποια tasks) και επιπλέον 10% Έκπτωση σε όλες τις προμήθειες για ΠΑΝΤΑ.


Γιατί είναι σημαντικό το Bitcoin;

Το Bitcoin είναι αποκεντρωμένο

Γιατί είναι σημαντικό το Bitcoin;

Πρώτη φορά στην ιστορία, μετά την εμφάνιση του ψηφιακού χρήματος, υπάρχει μία εναλλακτική στο παραδοσιακό νομισματικό σύστημα.

Αυτό που κάνει το Bitcoin να ξεχωρίζει είναι πως αποτελεί μια μορφή χρήματος η οποία δεν ελέγχεται από μια ανώτερη αρμόδια αρχή αλλά υπάρχει και λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα.

Το Bitcoin είναι αποκεντρωμένο.

Για να γίνει πιο κατανοητή η έννοια της αποκεντρωποίησης, θα χρησιμοποιήσω την αντίστοιχη αναλογία που χρησιμοποίησα και στον Οδηγό Αγοράς Bitcoin.

Αναλογίσου, για μία στιγμή, με ποιον τρόπο μπορούσες να έχεις πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία αναζητούσες πριν την ύπαρξη του internet.

Το μόνο που μπορούσες να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε συγκεκριμένες πηγές όπως μεγάλες εφημερίδες, κανάλια της τηλεόρασης, εγκυκλοπαίδειες, βιβλιοθήκες κτλ

Αυτό σημαίνει πως η ροή της πληροφορίας ήταν κεντροποιημένη.

Το Internet ήρθε να αλλάξει ριζοσπαστικά την παραπάνω παραδοχή και να καταστήσει την ροή της πληροφορίας εντελώς αποκεντρωμένη.

Πλέον, ο καθένας μπορεί να μεταδώσει πληροφορία προς τον οποιονδήποτε αλλά και να λάβει πληροφορίες από οποιονδήποτε εύκολα και γρήγορα με μερικά κλικς.
Ο πομπός μπορεί να γίνει δέκτης και τούμπαλιν.

Ωραία, το bitcoin είναι κάτι αντίστοιχο για το χρήμα!

Με τον ίδιο τρόπο που το Internet ήρθε να φέρει την αποκέντρωση της πληροφορίας, το Bitcoin μπορεί να αποτελέσει την αποκέντρωση του χρήματος!

Ο καθένας μπορεί να στείλει ή να λάβει πληρωμές από μόνος του, χωρίς την ύπαρξη κάποιου μεσάζοντα!

“Το Bitcoin θα είναι για τις τράπεζες ό,τι το email για τα ταχυδρομεία.”

Rick Falkvinge

↑ Πίσω στην αρχή

Σε ακούω ήδη να ρωτάς:

“Για ποιον λόγο είναι σημαντική η αποκέντρωση;”

Διότι αυτή θα σε κάνει πραγματικό κάτοχο των χρημάτων σου!

Πως Λειτουργεί το Bitcoin;

“Μα, τι λες πάλι ρε Sterg!
Δηλαδή τα χρήματα που έχω ήδη στην τράπεζα δεν είναι δικά μου;
Ποιανού είναι; Του Φούφουτου;”

Πράγματι, είναι δικά σου αλλά με ένα μικρό αστεράκι. Η πρόσβαση στα χρήματα σου γίνεται πάντα μέσω μιας τρίτης υπηρεσίας, αυτή μιας τράπεζας.

Είσαι κάτοχος μέχρι η τράπεζα να σου αρνηθεί την αποστολή κάποιου εμβάσματος, να σου απαγορέψει μια ανάληψη από ATM η να παγώσει εντελώς τον λογαριασμό σου. Είσαι κάτοχος μέχρι μια κυβέρνηση να αποφασίσει να πραγματοποιήσει ένα κούρεμα και να μειώσει τις καταθέσεις σου. 

Από την άλλη, το μόνο που θα σου ζητήσει το Bitcoin είναι μια σύνδεση στο Internet και ένα κινητό τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή.
Με αυτά τα δύο μπορείς να μεταφέρεις τα χρήματα σου παντού σε όλο τον πλανήτη και να πραγματοποιήσεις αποστολές σε οποιονδήποτε χρήστη, οπουδήποτε στον κόσμο, οποτεδήποτε χωρίς να μπορεί να σου το αρνηθεί κανείς.

Τα αρνητικά του Κεντροποιημένου μοντέλου χρήματος

Το νομισματικό μοντέλο που βρίσκεται σε ισχύ αυτή τη στιγμή είναι πλήρως κεντροποιημένο. Οι κεντρικές τράπεζες είναι υπεύθυνες για την έκδοση και τον έλεγχο του παραστατικού χρήματος ενώ οι εμπορικές για την διακίνηση του.

Κεντροποιημένο Τραπεζικό Μοντέλο

Όταν, όμως, ο πλήρης έλεγχος της έκδοσης και της προσφοράς χρήματος ελέγχεται από συγκεκριμένα ιδρύματα μπορούν να συμβούν τα παρακάτω:

Κακή Διαχείριση

Πολλές φορές τα συμφέροντα της κεντρικής αρχής που εκδίδει το χρήμα δεν συμβαδίζουν με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του κόσμου.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η έκδοση χρήματος για την σωτηρία κάποιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (πχ μιας τράπεζας ή μιας ιδιωτικής εταιρείας).

Η έκδοση μεγάλης ποσότητας χρήματος έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού το οποίο σημαίνει πως η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται.

Διαφθορά

Η δύναμη οδηγεί σε διαφθορά.
Η πολύ δύναμη οδηγεί σε μεγάλη διαφθορά!

Όταν κάποιος έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει χρήμα, δηλαδή το μέσο με το οποίο ανταλλάσσουμε την αξία ελέγχει πρακτικά τον κόσμο.

Έλεγχος

Πρακτικά, το παραστατικό χρήμα καθιστά τις τράπεζες και το κράτος τον απόλυτο και πραγματικό ελεγκτής των χρημάτων σου. Μπορεί οποιαδήποτε ώρα και στη στιγμή κρίνει αυτό, να επέμβει και να δεσμεύσει τα χρήματα σου ή να σου αρνηθεί την πρόσβαση σε αυτά.

Χμμ… Rings a bell;

Στις 15 Μαρτίου 2013, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup για την πολιτική απόφαση που θα έπρεπε να παρθεί για την Κύπρο και το πρόγραμμα διάσωσης, αποφασίστηκε κούρεμα καταθέσεων 6,5% μέχρι τις €100.000 και 9,5% για τις καταθέσεις από τις €100.000 και άνω σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Τον Ιούνιο 2015 καθιερώθηκαν στην Ελλάδα Capital Controls για να προλάβουν μια πλήρη κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από ένα ανεξέλεγκτο bank run. Ως καταθέτης, περιοριζόσουν σε ένα όριο ημερήσιας ανάληψης μετρητών που έφτανε τα 60 Ευρώ ενώ δεν μπορούσες καν να στείλεις κεφάλαια σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Και αυτά ήταν παραδείγματα τα οποία αφορούσαν ολόκληρα κράτη, φαντάσου ποιο είναι το μέγεθος της εξουσίας που έχουν σε μεμονωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών.

↑ Πίσω στην αρχή

Σύγκριση Bitcoin & Τραπεζικού Μοντέλου

Ας προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε το Bitcoin με το μοντέλο μιας παραδοσιακής τράπεζας.

Όπως φαντάζομαι θα γνωρίζεις ήδη, η συντριπτική πλειοψηφία του παραστατικού χρήματος (€, $ κτλ) βρίσκεται σε ψηφιακή μορφή στα μητρώα των τραπεζών. Ελάχιστα από αυτά βρίσκονται σε φυσική μορφή ως μετρητά.

Η κάθε τράπεζα είναι υπεύθυνη και υποχρεωμένη να διατηρεί μια δική της βάση δεδομένων στην οποία θα καταγράφει όλα τα διαθέσιμα υπόλοιπα των καταθετών της και θα την ανανεώνει σύμφωνα με κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούν.

Στην βάση δεδομένων αυτή (τραπεζικό μητρώο), όμως, δεν υπάρχει διαφάνεια!

Βρίσκεται αποθηκευμένη στα συστήματα της τράπεζας, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και την σωστή λειτουργία της.
Κανείς άλλος (πέραν άλλων ρυθμιστικών αρχών) δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με το Bitcoin!

Μπορεί ο οποιοσδήποτε, την οποιαδήποτε στιγμή να δει όλα τα διαθέσιμα υπόλοιπα και τις συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε πραγματικό χρόνο.

Κεντροποιημένο και Αποκεντροποιημένο Σύστημα

Το μόνο που δεν μπορεί να δει είναι ποιος είναι κάτοχος του οποιοδήποτε ποσού καθώς και το ποιοι συμμετέχουν στην οποιαδήποτε συναλλαγή!

Το Bitcoin προσφέρει μια σχετική, αλλά όχι απόλυτη, ανωνυμία.
Pseudo-anonymity

Ενώ όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται καθώς και τα διαθέσιμα υπόλοιπα είναι ανοιχτά και δημόσια προς όλους, τα ονόματα των ιδιοκτητών τους είναι κρυφά.
Το μόνο που θα δεις είναι διευθύνσεις Bitcoin (Public Address) και μεταφορές συγκεκριμένης ποσότητας BTC μεταξύ τους.

⚠️ Παράδειγμα Διεύθυνσης Bitcoin:
1APVLDd15HXYVThThc7v46Ys9HbQf9H5Ay

↑ Πίσω στην αρχή

Η αλήθεια είναι πως, πλέον, υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να εντοπίσουν τα στοιχεία του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από μια διεύθυνση Bitcoin.
Αυτό σημαίνει πως η ανωνυμία πίσω από το Bitcoin αποτελεί περισσότερο ένα Urban Legend παρά πραγματικότητα.

Το μητρώο του Bitcoin δεν φυλάσσεται σε έναν μόνο υπολογιστή, αλλά υπάρχει διατηρείται με την μορφή αντιγράφου σε όλους όσους συμμετέχουν στο δίκτυο του.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να συμβούν στο Bitcoin καθώς δεν ελέγχεται ούτε δημιουργείται από κάποια κεντρική αρχή.

Βλέπω την επόμενη, εύλογη, ερώτηση να έρχεται:

“Εάν δεν υπάρχει κάποιος που να ελέγχει ή να εκδίδει το Bitcoin, πως μπορώ να το εμπιστευτώ;”

Εξάλλου, η έννοια του μεσάζοντα δεν δημιουργήθηκε χωρίς να υπάρχει και η αντίστοιχη ανάγκη.

Ένας μεσάζοντας έρχεται για να προσφέρει εγγύηση και ασφάλεια ότι και οι δύο πλευρές μιας συναλλαγής θα είναι συνεπείς στην συμφωνία τους.

Για παράδειγμα:
Εάν πληρώσεις μέσω τράπεζας έναν έμπορο να σου στείλει ένα προϊόν και αυτός δεν σου το στείλει, μπορείς να απευθυνθείς πίσω στην τράπεζα ώστε να σου επιστρέψει τα χρήματα σου.
Αντίστοιχα, ο έμπορος έχει την εγγύηση της τράπεζας ότι θα εισπράξει τα χρήματα του πελάτη ώστε αυτός να προχωρήσει στην αποστολή του προϊόντος.

Η τράπεζα, ως μεσάζοντας, εξαλείφει αυτό το ρίσκο που θα έπρεπε να πάρουν και οι δύο πλευρές με αντάλλαγμα κάποια χρήματα.

Το Bitcoin έρχεται να βγάλει τον ανθρώπινο παράγοντα ως μεσάζοντα (τράπεζα) και να τον αντικαταστήσει με την Τεχνολογία (Blockchain).

Πως όμως είμαστε σίγουροι ότι αυτή η τεχνολογία λειτουργεί σωστά ή δεν θα παραβιαστεί από κάποιον Hacker;

↑ Πίσω στην αρχή


Πως λειτουργεί το Bitcoin;

Το Bitcoin είναι unHackable

Πως λειτουργεί το Bitcoin;

Όπως είδαμε και στην αρχή, το Bitcoin αποτελεί ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία του Blockchain.

Με απλά λόγια, το Blockchain αποτελεί ενός είδους βάση δεδομένων.

Σε αυτή τη βάση δεδομένων είναι καταγεγραμμένα, κάθε στιγμή, όλα τα διαθέσιμα υπόλοιπα σε Bitcoin καθώς και όλες οι συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα.

Η διαφορά με μια κλασική βάση δεδομένων είναι ότι στο Blockchain τα δεδομένα αποθηκεύονται ανάμεσα σε πολλούς διαφορετικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και όχι μονάχα σε ένα, κεντρικό server.

Τα δεδομένα αποθηκεύονται με την μορφή blocks τα οποία συνδέονται στην σειρά, το ένα μετά το άλλο. Ακριβώς όπως μια αλυσίδα.

Block (κουτί) + Chain (αλυσίδα) = Blockchain
See what they did there?

Το δίκτυο του Bitcoin λειτουργεί και αναπτύσσεται μέσα από συνεχείς updates της συγκεκριμένης βάσης δεδομένων τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα.

Κάθε υπολογιστής που συμμετέχει στο δίκτυο (Bitcoin Node) διατηρεί ένα αντίγραφο του blockchain και επιβεβαιώνει την κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται σε αυτό.

Σκέψου, λοιπόν, πως κάθε φορά που “ανακοινώνεται” μια νέα συναλλαγή bitcoin όλοι όσοι συμμετέχουν στο δίκτυο θα πρέπει να ανανεώσουν το αντίγραφο του Blockchain που διατηρούν ώστε να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το Bitcoin δεν μπορεί να χακαριστεί.

Για να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε προσθήκη νέας πληροφορίας στο σύστημα, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους υπολογιστές που συμμετέχουν στο δίκτυο και διατηρούν το αντίγραφο του Blockchain.

Σκέψου το ως εξής:
Για να hackαρεις μια τράπεζα θα πρέπει να hackαρεις τα συστήματα της.
Για να hackάρεις το Bitcoin θα πρέπει να hackαρεις όλους τους υπολογιστές που συμμετέχουν στο δίκτυο του (ή, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, το 51% αυτών)

⚠️ Newbie Tip:
Όταν λέμε ότι το Bitcoin είναι unHackable, αναφερόμαστε στην τεχνολογία του Blockchain και στον τρόπο που αυτή λειτουργεί.
Αυτό όμως δεν αφορά τους λογαριασμούς που διατηρείς σε διάφορα Online Exchange Platforms οι οποίοι μπορούν κάλλιστα να παραβιαστούν από Hackers οι οποίοι θέλουν τα κρυπτονομίσματα σου.

📚 Υλικό για Διάβασμα:
Δες πως θα προστατευθείς στον Οδηγό Ασφαλείας Κρυπτονομισμάτων ▶

↑ Πίσω στην αρχή


Πώς λειτουργεί το Blockchain;

Για να γίνει πιο απλό ας το δούμε με ένα παράδειγμα:

Όντας “άπλας”, θέλω να στείλω ένα ολόκληρο Bitcoin στον φίλο μου τον Χρήστο για το εξαιρετικό editing των Video του MoneyMinority στο Youtube.

Αυτή η συναλλαγή θα επιφέρει μια αλλαγή στα δεδομένα του Blockchain καθώς θα πρέπει να γίνει μεταφορά ενός Bitcoin από τη δική μου προσωπική διεύθυνση στη προσωπική διεύθυνση του Χρήστου.

Τα δεδομένα αυτής της αλλαγής θα προστεθούν σε ένα ολοκαίνουριο block το οποίο θα περιέχει και τα δεδομένα άλλων συναλλαγών που πραγματοποιούνται εκείνη τη στιγμή.

Κάθε Block μπορεί να χωρέσει μια συγκεκριμένη ποσότητα πληροφορίας. Μόλις “γεμίσει” με τις πληροφορίες που μπορεί να χωρέσει τότε κλείνει και προστίθεται στην αλυσίδα του blockchain.

Όπως καταλαβαίνεις, κάθε Block στην αλυσίδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το προηγούμενο αλλά και με το επόμενο.
Εφόσον ένα Block προστεθεί στην αλυσίδα ΔΕΝ μπορεί να δεχτεί οποιουδήποτε είδους επεξεργασία γιατί θα “σπάσει” την αλυσίδα.
Αυτό καθιστά τις συναλλαγές με Bitcoin μη-αναστρέψιμες.

Στο Blockchain του Bitcoin προστίθεται ένα καινούριο block στην αλυσίδα κάθε περίπου 10 λεπτά.

↑ Πίσω στην αρχή


Πως Δημιουργείται το Bitcoin;

Εάν έχεις ασχοληθεί έστω και λίγο με το Bitcoin, θα έχεις ακούσει σίγουρα για την έννοια του Mining.

Τι είναι το Bitcoin Mining;

Το Bitcoin Mining αποτελεί τη διαδικασία μέσω της οποία δημιουργούνται τα νέα νομίσματα Bitcoin που προστίθενται στο δίκτυο του.

Τι είναι το Bitcoin Mining;

Το Bitcoin mining είναι η διαδικασία “αναβάθμισης” του μητρώου καταγραφής συναλλαγών του Bitcoin, δηλαδή του Blockchain.

Η δουλειά γίνεται από πανίσχυρους υπολογιστές (πχ ASICs) οι οποίοι προσπαθούν να “μαντέψουν” ένα συγκεκριμένο αριθμό που λύνει μια εξίσωση που γίνεται generated τυχαία από το σύστημα.

Ο πρώτος miner που θα “μαντέψει” σωστά τον αριθμό που λύνει την παραπάνω εξίσωση πετυχαίνει την “αναβάθμιση” του Blockchain και παράλληλα “κερδίζει” και τα νέα bitcoins που δημιουργήθηκαν!

Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό το πως δημιουργείται το bitcoin μπορείς να φανταστείς το παρακάτω:

Κάθε φορά που ο υπολογιστής σου “μαντεύει” σωστά τον αριθμό που λύνει την εξίσωση τότε δημιουργείται μια “νέα σελίδα” στο μητρώο του bitcoin (blockchain) με όλα τα bitcoins που συμμετέχουν εκεί να γίνονται δικά σου.

Όπως είναι λογικό, όσο πιο δυνατός είναι ο υπολογιστής που χρησιμοποιείς για mining, τόσο περισσότερες “μαντεψιές” μπορεί να κάνει το δευτερόλεπτο άρα τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να πετύχεις τον σωστό αριθμό και να λύσεις την εξίσωση!

Οι παλιές καλές ημέρες που το bitcoin mining ήταν κερδοφόρο για casual users έχουν περάσει ανεπιστρεπτί!

Την σήμερον ημέρα, για να μπορέσεις να κάνεις bitcoin mining χρειάζεται να κάνεις μια σοβαρή επένδυση σε εξοπλισμό (μαζί με σωστή ψύξη και αποθήκευση του) καθώς δεν θα καταφέρεις τίποτα εάν προσπαθήσεις με ένα συμβατικό ηλεκτρονικό υπολογιστή.

📚 Περισσότερο Υλικό:
Μπορείς εύκολα να κάνεις τα μαθηματικά και να δεις εάν “βγαίνει η πράξη” χρησιμοποιώντας ένα online bitcoin mine calculator.

↑ Πίσω στην αρχή


Πως αποκτάω Bitcoin;

Υπάρχουν 2 τρόποι με τους οποίους μπορείς να αποκτήσεις Bitcoin:

Εάν διάβασες το προηγούμενο κεφάλαιο θα είδες πως το Bitcoin Mining δεν είναι οικονομικά συμφέρον για τον μέσο οικιακό χρήστη.
*Εκτός αν έχεις πρόσβαση σε δωρεάν ρεύμα και επαγγελματικό εξοπλισμό mining

Άρα μένουμε με την δεύτερη (και πιο ρεαλιστική) επιλογή η οποία είναι να προμηθευτείς already-mined Bitcoin από κάποια άλλη πηγή.

↑ Πίσω στην αρχή

Η τιμή του Bitcoin αυτή τη στιγμή:

⚠️ Newbie Note:
Δεν απαιτείται να αγοράσεις ολόκληρα Bitcoins.
Μπορείς να αγοράσεις υποδιαιρέσεις πολλών δεκαδικών για όποια ποσότητα χρημάτων επιθυμείς. πχ 10€, 20€, 150.000€

↑ Πίσω στην αρχή

Ο πιο ασφαλής, γρήγορος και οικονομικός τρόπος να προμηθευτείς Bitcoin από το Internet είναι αγοράζοντας το μέσω ενός Online Crypto Exchange.

Τα Crypto Exchanges αποτελούν πλατφόρμες οι οποίες ενώνουν χρήστες που έχουν στην κατοχή τους κρυπτονομίσματα και θέλουν να τα πουλήσουν με χρήστες που θέλουν να τα αγοράσουν.

Χρειάζοται προσοχή στο να επιλέξεις πλατφόρμες οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα αρκετά χρόνια λειτουργίας στην πλάτη τους. Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιήσεις το ρίσκο από ενδεχόμενες απάτες, scams, ponzi schemes αλλά και πιθανά κενά ασφαλείας που μπορεί να αντιμετωπίσει μια “φρέσκια” πλατφόρμα:

Bitcoin Platforms

🏢 Platform:

Binance Bonus
Crypto.com Bonus
YouHodler Bonus
Kraken Bonus
Gemini Bonus
etoro bonus

🏷️ Code:

G1FKGIAP

c2wr2gzajd

-

-

-

-

🎁 Bonus:

$50 & -10% Fees

$25 (CRO)

No

No

No

No

Συνοπτικά, η διαδικασία αγοράς Bitcoin είναι:

  1. Επιλογή του Online Exchange
  2. Ασφαλής δημιουργία λογαριασμού & Επιβεβαίωση του (μέσω KYC)
  3. Αποστολή Χρημάτων στο Exchange μέσω Κάρτας ή Εμβάσματος
  4. Αγορά των Bitcoins
  5. Μεταφορά των Bitcoins σου σε άλλο ασφαλές Wallet (ή και όχι)

Εάν σε θέλεις να μάθεις πως μπορείς να αγοράσεις Bitcoin με ασφάλεια, ρίξε μια ματιά στον αναλυτικό οδηγό που έχω δημιουργήσει:

↑ Πίσω στην αρχή


*10% Έκπτωση σε Προμήθειες στη Binance*
Δημιούργησε τον λογαριασμό σου από το παρακάτω link και κέρδισε 10% Έκπτωση σε όλες τις προμήθειες για ΠΑΝΤΑ.

Μάθε περισσότερα για την Binance.


Αποθήκευση Bitcoin

Αφού αγοράσεις τα πρώτα σου Bitcoin, το επόμενο βήμα είναι τα διαφυλάξεις μακριά από Hackers και Scammers.

Με τον ίδιο τρόπου που φυλάσσεις τα χρήματα σου σε πορτοφόλια και τραπεζικούς λογαριασμούς, έτσι και τα Bitcoins φυλάσσονται σε αντίστοιχα πορτοφόλια. Τα Crypto Wallets.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο σε αυτό το θέμα καθώς υπάρχουν δύο αναλυτικά άρθρα στο MoneyMinority τα οποία θα σε κατευθύνουν σε ό,τι χρειαστείς:

Το μόνο που θα ήθελα να κρατήσεις στο μυαλό σου είναι πως ένα Bitcoin δεν είναι πραγματικά δικό σου εκτός και αν το διαφυλάξεις σε ένα δικό σου πορτοφόλι.

Όσο διατηρείς τα Bitcoin σου σε κάποιο Online Crypto Exchange ή Platform, ουσιαστικά τους “εμπιστεύεσαι” με αυτά.
Εναποθέτεις την πίστη σε αυτούς, τα συστήματα και τις διαδικασίες τους και ότι θα κάνουν καλή δουλειά στο να τα διαφυλάξουν για εσένα.

Not your Keys, not you Cryptos

↑ Πίσω στην αρχή


Σημαντικές Ημερομηνίες Bitcoin

31.10.2008
Δημοσίευση του Bitcoin Whitepaper από τον Satoshi Nakamoto

12.01.2009
Η πρώτη συναλλαγή με Bitcoin πραγματοποιήθηκε

22.05.2010
Ο γνωστός Bitcoin Pizza Guy λαμβάνει τη χειρότερη (όπως αποδείχτηκε) απόφαση ever αγοράζοντας 2 πίτσες έναντι 10.000 BTC.

06.11.2010
Το market cap του Bitcoin ξεπερνάει το $1 εκατομμύριο δολάρια

02.2011
Η τιμή του Bitcoin φτάνει για πρώτη φορά το $1

10.2011
Έγινε το πρώτο Bitcoin Fork και δημιουργήθηκε το LiteCoin

06.2012
Δημιουργήθηκε η πιο γνωστή crypto broker platfrom, το CoinBase

27.09.2012
Έγινε η σύσταση του Bitcoin Foundation

11.2013
Η πρώτη φούσκα του Bitcoin σκάει ρίχνοντας την τιμή από τα $1.213 /BTC, στα $600

07.02.2014
Το Mt. Gox, το μεγαλύτερο bitcoin ανταλλακτήριο της εποχής (διαχειριζόταν πάνω από το 70% των συνολικών συναλλαγών bitcoin), έπεσε θύμα hacking με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 850.000 bitcoins

06.2015
Θεσπίζεται το BitLicense, ένα από τα σημαντικότερα regulations του bitcoin

01.08.2017
Ένα ακόμα fork για το Bitcoin, το οποίο “γέννησε” το Bitcoin Cash

10.2017
Η Κίνα απαγορεύει τις ανταλλαγές Bitcoin

10.2018
Τα κρυπτονομίσματα καταρρέουν 80% από το προηγούμενο Peak τους

31.10.2018
Επέτειος 10 ετών για το Bitcoin

↑ Πίσω στην αρχή

📚 Περισσότερο Υλικό για Bitcoin:
Εάν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω.
Πιστεύω πως θα τα βρεις εξίσου ενδιαφέροντα:

Ανάλυση Τιμής Bitcoin: Πότε να Αγοράσεις ▶
Οδηγός Αγοράς Bitcoin
Οδηγός Ασφάλειας & Προστασίας Κρυπτονομισμάτων ▶
Τα πάντα σχετικά με τα Crypto Wallets
Ethereum: Τι είναι & Πως λειτουργεί


F.A.Q.

Μπορώ να κάνω αγορές με Bitcoin;

Ενώ μπορείς να πραγματοποιήσεις αγορές με Bitcoin, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας μέχρι το bitcoin να γίνει mainstream τρόπος πληρωμής αγαθών και υπηρεσιών.

Αν ρωτάς εμένα, πιστεύω πως δεν θα γίνει ποτέ.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν το Bitcoin εξαιρετικό μέσο αποθήκευσης της αξίας και όχι καλό μέσο μεταφοράς της αξίας (ως χρήμα).

Αποτελεί αν θέλεις να χρησιμοποιείς κρυπτονομίσματα για τις καθημερινές σου αγορές τότε θα συμβούλευα να ρίξεις μια ματιά στις Crypto Debit Cards.
Οι δύο επικρατέστερες επιλογές είναι η Crypto.com VISA Card και η Binance Card.

Παρ’όλα αυτά, εδώ θα βρεις μια λίστα με όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δέχονται απευθείας bitcoin.

↑ Πίσω στην αρχή

Τι είναι το Bitcoin;

Το Bitcoin είναι το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα στην ανθρώπινη ιστορία.
Όλες οι συναλλαγές με Bitcoin καταγράφονται σε ένα κοινό ψηφιακό μητρώο, το λεγόμενο BlockChain (το οποίο έχεις σίγουρα ακούσει εάν έχεις ασχοληθεί με το bitcoin για πάνω από μερικά λεπτά) το οποίο είναι ελεύθερα προσβάσιμο από τον καθένα.
Το Bitcoin σου δίνει πλήρη έλεγχο πάνω στα χρήματα σου σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρήματα τα οποία ελέγχονται και “τυπώνονται” από κεντρικές τράπεζες.


Affiliate Disclaimer:
Το άρθρο περιέχει affiliate links τα οποία βοηθούν το MoneyMinority.

Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.

Risk Disclaimer:
Το MoneyMinority δεν λειτουργεί ως επενδυτικός σύμβουλος. Τα παραπάνω δεν πρέπει να ληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές αλλά ως προσωπικές εμπειρίες/απόψεις του αρθρογράφου.
Οι επενδύσεις εμπεριέχουν ρίσκο.
Οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα εμπεριέχουν ακόμα περισσότερο ρίσκο.

Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority.

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

1 Comment

  1. Αλέξανδρος Τσικολάτας Reply

    “Οι παλιές καλές ημέρες που το bitcoin mining ήταν κερδοφόρο για casual users έχουν περάσει ανεπιστρεπτί!”

    Όντως έτσι είναι, ωστόσο διαβάζοντας το άρθρο μπήκα στον πειρασμό να κατεβάσω το πρόγραμμα απο Nicehash και να κάνω λίγο mining για 24h και να θυμηθώ τις καλές εποχές.

Write A Comment