fbpx

Εάν έφτασες εδώ οργανικά, ψάχνοντας για P2P Lending στο google, τότε έχεις (πιθανώς) μια γενική ιδέα για το τι πρόκειται.

Εάν πάλι είναι κάτι το οποίο ακούς για πρώτη φορά, δώσε προσοχή.

Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι είναι το P2P Lending και γιατί έχει γίνει μια από τις αγαπημένες μου μορφές επένδυσης χρημάτων.

Ας δούμε όμως περί τίνος πρόκειται…


Disclaimer:
Δεν είμαι επαγγελματίας σύμβουλος επενδύσεων και τα παρακάτω που θα διαβάσετε αποτελούν προσωπικά “πειράματα” και δοκιμές.
Keep in mind that πάντοτε επένδυση = ρίσκο!


Girl in a jacket

Οδηγός Επενδύσεων για Αρχαρίους
Ίσως ο πιο Αναλυτικός Οδηγός για Νέους Επενδύτές στα ελληνικά.
Ενημερώσου Πρώτος μέσω email Δωρεάν:


Τι είναι το P2P Lending;

Τι είναι το P2P Lending;
Τι είναι το P2P Lending;

Πρόκειται, ουσιαστικά, για δανεισμό απ ‘ευθείας από ανθρώπους (δανειστές/επενδυτές) σε άλλους ανθρώπους (δανειολήπτες) οι οποίοι μπορεί να είναι είτε καταναλωτές είτε επιχειρήσεις.

Όταν γίνεσαι δανειστής σε P2P γίνεσαι κατά κάποιο τρόπο η «Τράπεζα» από την οποία οι δανειστές δανείζονται χρήματα και στην οποία τα επιστρέφουν μαζί με το αντίστοιχο επιτόκιο.

Τα δάνεια που είναι διαθέσιμα είναι συνήθως καταναλωτικά, επιχειρηματικά, στεγαστικά, δάνεια αυτοκινήτων, αγροτικά, ενεχυροδανεισμού και invoice financing.

Ο «Μεσάζον» είναι συνήθως μια online πλατφόρμα.

Λόγω των εξαιρετικά χαμηλών λειτουργικών εξόδων της μπορεί να προσφέρει αυτή την υπηρεσία πολύ φθηνότερα από τις παραδοσιακές τράπεζες.

Ως εκ τούτου, οι δανειστές συνήθως κερδίζουν (πολύ!) υψηλότερα επιτόκια από τα αντίστοιχα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες σε προθεσμιακούς καταθέσεις και φτάνουν να ανταγωνίζονται άλλες, πιο κλασικές, μορφές επένδυσης (index funds κτλ)

Τα επιτόκια στο P2P Lending καθορίζονται συνήθως από τον «μεσάζον» με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά μπορούν επίσης να καθοριστούν από τους ίδιους τους δανειολήπτες και τους δανειστές σε ένα marketplace εντός της πλατφόρμας.


Πως και από που ξεκίνησε το P2P Lending;

Πως και από που ξεκίνησε το P2P Lending
Πως και από που ξεκίνησε το P2P Lending

To Peer 2 Peer Lending μπορείς να πεις οτι είχε εμφανιστεί ήδη από το 1700.

Ο Jonathan Swift, συγγραφέας του βιβλίου «Τα ταξίδια του Gulliver», συνήθιζε να δανείζει μικρά, άτοκα ποσά χρημάτων σε αυτούς που είχαν ανάγκη.

Κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, το P2P Lending (ή “Social Lending” όπως ονομαζόταν εκείνη την εποχή) έγινε μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους δανεισμού στην Ευρώπη.

Το boom στον τομέα του “FinTech” έδωσε στο P2P Lending μια νέα τεράστια ώθηση στον 21ο αιώνα.

Οι πρώτες πλατφόρμες επιδίωξαν να αποτελέσουν μια εναλλακτική επιλογή έναντι των τραπεζών (εξ ου και ο γενικός όρος “εναλλακτική χρηματοδότηση” (alternative finance), φέρνοντας σε επαφή δανειολήπτες και δανειστές μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι το P2P Lending, όπως το ξέρουμε, ξεκίνησε με το launch της πλατφόρμας Zopa στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 2005.

Ωστόσο, μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι ρίζες της φιλοσοφίας προέρχονται από εφαρμογές P2P file sharing όπως το Napster ή το Limewire.

Με την κοινή χρήση μουσικής μέσω P2P, υπήρξε ένα κίνημα το οποίο ωθούσε το «κόψιμο του μεσάζοντα» που οδήγησε στην αλλαγή μια ολόκληρης βιομηχανίας (μουσικής), με εφαρμογές όπως το Spotify.

Μετά την αρχή στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε η εφαρμογή του Prosper το 2006 και του Lending Club το 2007 στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Γιατί επενδύω τα χρήματα μου σε P2P Lending

Όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου, το P2P Lending είναι μια από τις αγαπημένες μου μορφές επένδυσης.

Οι βασικοί λόγοι είναι 3:


Υψηλό Επιτόκιο

Όπως ανέφερα και παραπάνω, λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού κόστος παγίων εξόδων, τα P2P Lending Platforms μπορούν να προσφέρουν στους δανειστές αποδόσεις έως και 15% ετήσια προ φόρων.

Αυτή τη στιγμή, το ετήσιο καθαρό επιτόκιο που έχω στην αγαπημένη μου P2P Platform είναι 11.27% όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα αριστερά.

Καθόλου άσχημο.


Ελάχιστη σπατάλη χρόνου για τη διαχείριση του Κεφαλαίου Επένδυσης

Οι περισσότερες πλατφόρμες παρέχουν στην διάθεση των χρηστών τους εργαλεία αυτόματης επανεπένδυσης του κεφαλαίου.

Τι σημαίνει αυτό;

Κάθε φορά που γίνεται αποπληρωμή ενός δανείου και λάβεις πίσω το αρχικό σου κεφάλαιο συν τον τόκο η πλατφόρμα το επανεπενδύει αυτόματα σε άλλα δάνεια χωρίς να χρειαστεί να κάνεις κάτι.

Πως γίνεται αυτό;

Ενεργοποιείς το εργαλείο αυτόματης επανεπένδυσης της εκάστοτε πλατφόρμας, στήνεις το auto-investing strategy profile σου (Πχ δάνεια ορισμένων μόνο χωρών, συγκεκριμένου επιτοκίου, προστατευμένα, στεγαστικά, επιχειρηματικά κ.ο.κ.)  και είσαι έτοιμος!

Ορίστε η αυτόματη στρατηγική επανεπένδυσης σε μία από τις πλατφόρμες P2P Lending που συμμετέχω:

Autoinvesting Strategy Mintos

Του λέω δηλαδή, πως Priority No1 έχεις το να επενδύσεις σε δάνεια επιτοκίου <13%, τα οποία είναι short term (αποπληρωμή σε 1 έως 5 μήνες) και το maximum κεφάλαιο που θα επενδύσεις στο κάθε δάνειο είναι 10 Ευρώ (για να έχω υψηλή διασπορά).


Μεγάλη και εύκολη διασπορά του Κεφαλαίου Επένδυσης

Έχεις ακούσει ποτέ την έκφραση «μην βάζεις όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι»;
Ε, αυτό είναι μια στρατηγική που *θα έπρεπε* εφαρμόζεται σε όλα τα Investment Portfolios.

Ανάλογα την P2P πλατφόρμα λοιπόν, μπορείς να συμμετέχεις εσύ με ό,τι ποσό θέλεις στο κάθε δάνειο. Αυτό σου δίνει την δυνατότητα να έχεις μεγάλη διασπορά στο κεφάλαιο σου.

Για παράδειγμα, δείτε την ανάλυση επενδύσεων σε ένα συγκεκριμένο δάνειο που συμμετέχω στην Αρμενία.

Συμμετοχή σε Δάνειο Αρμενίας στην Mintos
Συμμετοχή σε Δάνειο Αρμενίας στην Mintos

Πρόκειται για ένα καταναλωτικό δάνειο μικρής διάρκειας (1 μήνας). Όπως βλέπετε το συνολικό ποσό δανείου είναι 269,40 Ευρώ και συμμετέχουν σε αυτό 16 επενδυτές με το ποσό που επέλεξε ο καθένας, εγώ και ο Loan originator.

Το δικό μου μερίδιο είναι 10 Ευρώ, το μικρότερο δυνατό ποσό επένδυσης ανά δάνειο στην συγκεκριμένη πλατφόρμα.


Ρίσκο P2P Lending

Γενικά όλοι γνωρίζουμε πως οι επενδύσεις, οποιασδήποτε μορφής, εμπεριέχουν τον κίνδυνο του ρίσκου!

Το P2P Lending, φυσικά, δεν αποτελεί εξαίρεση!

Αν έπρεπε να κατηγοριοποιήσουμε τους κινδύνους του P2P Lending συνοπτικά, θα το κάναμε ως εξής:

Θεωρώντας το P2P Lending ως μια από τις αγαπημένες μου μορφές επένδυσης θα ήθελα να ξεκινήσω, πριν γράψω κάποιο άρθρο για τα θετικά του, με μια ανάλυση για τα ρίσκα που εμπεριέχει.

Πριν αναφέρω τα καλά του, αρχίζω με τα αρνητικά.

Ανάποδος τύπος, τι περιμένεις;

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα 5 διαφορετικά – αλλά ίσως όχι ίδιας βαρύτητας – ρίσκα του P2P Lending με σειρά αυξανόμενου ρίσκου.


Girl in a jacket

Οδηγός Επενδύσεων για Αρχαρίους
Ίσως ο πιο Αναλυτικός Οδηγός για Νέους Επενδύτές στα ελληνικά.
Ενημερώσου Πρώτος μέσω email Δωρεάν:


Το ρίσκο των Νεκρών Χρημάτων

Τι είναι τα Νεκρά Χρήματα;

Τι είναι τα Νεκρά Χρήματα;

Τα νεκρά χρήματα είναι το μικρότερο σε “βαρύτητα” ρίσκο που έχει να κάνει με το P2P Lending.

Όταν επενδύεις σε δάνεια άλλων, συμφωνείς και με τους δικούς τους χρονικούς όρους. Δηλαδή, κάποια δάνεια αποπληρώνονται σε κάποιες ημέρες (short loans), μήνες (car loans) ενώ κάποια άλλα σε χρόνια (mortgage loans).

Μόλις αποπληρωθεί ένα δάνειο τότε θα έχεις στην κατοχή σου το αρχικό κεφάλαιο που επένδυσες σε αυτό το δάνειο + τους τόκους που σου αναλογούν.

Οπότε τι θα κάνεις;

Θα ψάξεις να βρεις κάποιο άλλο δάνειο για να επενδύσεις!

Εάν εκείνη την στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα δάνεια στην πλατφόρμα για να επενδύσεις τότε, αναγκαστικά, το κεφάλαιο σου θα μείνει άπραγο.

Κοινώς, τα χρήματα σου δεν θα δουλεύουν για εσένα άρα θα είναι νεκρά.

Ενώ δεν πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή, κανείς δεν θέλει τα χρήματα του να του αποδίδουν 0% επιτόκιο.

Κάτι που ίσως σε βοηθήσει, σου εξοικονομήσει αρκετό χρόνο και το χρησιμοποιούν πολλοί είναι τα auto-investing features διάφορων platforms.

Πολύ συνοπτικά, ορίζεις κάποιους όρους δανείων (πχ επιτόκιο, χρονική διάρκεια, είδος δανείου κτλ) και η πλατφόρμα επενδύει αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να το κάνεις εσύ “χεράτα”, τα χρήματα σου.

Τι κάνεις για να μετριάσεις αυτό το ρίσκο;

Σε γενικές γραμμές, στις πλατφόρμες που χρησιμοποιώ εγώ, δεν αντιμετωπίζω το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Διαβάζοντας όμως στο web, έχω παρατηρήσει πως πολλοί παραπονιούνται για αυτό.

Άρα, τι μπορείς να κάνεις για αυτό;

Επέβλεπε τις επενδύσεις σου τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Με αυτό τον τρόπο θα παρατηρήσεις εγκαίρως τα “Νεκρά Χρήματα” που μπορεί να υπάρχουν και θα προβείς στις κατάλληλες ενέργειες για να τα κάνεις να αποδώσουν.

Θα μπορούσες για παράδειγμα να αλλάξεις τα κριτήρια του auto investing tool της πλατφόρμας και να μεγαλώσεις το pool των δανείων που στοχεύεις.

Για παράδειγμα, να αναζητήσεις ακόμα μικρότερα επιτόκια ή πιο ελαστικούς όρους.

Εάν ακόμα και με την παραπάνω αλλαγή δεν δεις αλλαγή, τότε θα πρότεινα να βγάλεις τα χρήματα σου από την πλατφόρμα και να αναζητήσεις κάποια άλλη με περισσότερες ευκαιρίες δανείων.

*Hint*
Πριν καταθέσεις χρήματα σε κάποια καινούργια πλατφόρμα, κάνε sign up και δες τα διαθέσιμα δάνεια. Αν βρεις αυτά που ψάχνεις τότε είσαι ελεύθερος να κάνεις την κατάθεση σου.


Το ρίσκο της Χρεοκοπίας του Δανειολήπτη

Τι είναι η Χρεοκοπία Δανειολήπτη;

Τι είναι η Χρεοκοπία Δανειολήπτη;

Όταν δανείζεις χρήματα μέσω P2P Lending αυτό που ουσιαστικά κάνεις είναι να δανείζεις χρήματα σε κάποιο άλλο ιδιώτη ή επιχείρηση.

Ακριβώς όπως και όταν δανείζεις χρήματα σε έναν φίλο, υπάρχει ο κίνδυνος να μην στα επιστρέψει ποτέ.

Έτσι μπορεί και ο δανειολήπτης στην πλατφόρμα του P2P να μην είναι σε θέση να επιστρέψει τα χρήματα του δάνειου.

Αυτό ονομάζεται χρεοκοπία δανειολήπτη!

Μερικές πλατφόρμες προσπαθούν να ανακτήσουν τα χρήματά σας μέσω διαφόρων νομικών διαδικασιών.

Αν τα καταφέρουν καλώς, υπάρχει όμως και η πιθανότητα (ίσως και πιο πιθανή) να μην καταφέρουν να ανακτήσουν τίποτα.

Τότε τα χρήματα σας έχουν χαθεί!

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς από τους Δανειολήπτες που χρεοκοπούν;  

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μετριάσεις το παραπάνω ρίσκο:

Πολλές πλατφόρμες (συγκεκριμένα, όλες όσες επενδύω) προσφέρουν το λεγόμενο Buyback Guarantee.

Τι είναι αυτό;

Όταν, λοιπόν, κάποιος δανειολήπτης δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο του (έχει αργήσει την αποπληρωμή συγκεκριμένο διάστημα πχ 30 – 60 – 90 μέρες) τότε η πλατφόρμα υπόσχεται πως θα σου επιστρέψει εκείνη το κεφάλαιο που επένδυσες στο δάνειο καθώς και το επιτόκιο!

Άρα στην ουσία δεν έχεις χάσει τίποτα!

Ας το δούμε με ένα παράδειγμα.

ΠΑΝΤΟΤΕ επενδύω σε δάνεια για τα οποία η εκάστοτε πλατφόρμα μου δίνει Buyback Guarantee.

Δεν βρίσκω κάποιο λόγο να μην το κάνω. Ξεγράφω ένα ρίσκο από το κεφάλι μου!

Συνήθως, τα δάνεια χωρίς εγγύηση προσφέρουν λίγο υψηλότερο επιτόκιο αλλά προσωπικά επιλέγω να μην πάρω το ρίσκο.

Καλύτερα να ξέρω πως ότι και να γίνει εγώ θα έχω πίσω το κεφάλαιο μου plus interest παρά να κυνηγάω λίγο υψηλότερες επιστροφές!

Εάν παρ’ολα αυτά επιλέξετε να επενδύσετε σε δάνεια χωρίς εγγύηση για οποιοδήποτε λόγο (μάλλον σας άρεσαν αυτά τα ωραία υψηλά επιτόκια – και δεν σας αδικώ- ) τότε προηγουμένως, κάντε όσο καλύτερη έρευνα μπορείτε.

Να θυμάστε:

Όσο υψηλότερο το επιτόκιο τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο χρεοκοπίας!

Τέλος, πολύ βασική είναι η διασπορά του ρίσκου!

Φροντίστε να επενδύετε σε όσα περισσότερα δάνεια είναι εφικτό με το μικρότερο ποσό επιτρεπόμενης συμμετοχής στο καθένα.

*Inside Info
Πολλές πλατφόρμες επιτρέπουν minimum συμμετοχή σε δάνειο με 10 Ευρώ

Γιατί αυτό;

Ας το δούμε με ένα παράδειγμα:

Σκεφτείτε να έχετε επενδύσει 1000 Ευρώ σε ένα μεμονωμένο δάνειο ή να έχετε επενδύσει το ίδιο ποσό σε 100 δάνεια από 10 Ευρώ στο καθένα.

Το αποτέλεσμα για εσάς είναι το ίδιο (δεδομένου ότι τα επιτόκια των δανείων είναι ίδια).

Σκεφτείτε όμως τι θα γίνει εάν στην πρώτη περίπτωση ο δανειστής δεν μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο του; Θα χάσετε το 100% του κεφαλαίου σας!

Στην δεύτερη περίπτωση, θα έχετε χάσει το 1% του κεφαλαίου σας!


Το ρίσκο της Χρεοκοπίας του Loan Originator

Τι είναι η χρεοκοπία του Loan Originator;

Τι είναι η χρεοκοπία του Loan Originator;

Ο Loan Originator είναι μια εταιρεία που διευκολύνει τη διαδικασία δανεισμού με τους δανειολήπτες

Μερικές πλατφόρμες προσφέρουν δάνεια από διαφορετικούς Loan Originators ενώ άλλες προσφέρουν μόνο δάνεια που “τρέχουν” οι ίδιες τις διαδικασίες με τον δανειστή.

Στην περίπτωση που η πλατφόρμα δεν έχει third party Loan Originators τότε αυτό το ρίσκο είναι παρόμοιο με το επόμενο.

Αυτό της χρεοκοπίας της ίδιας της πλατφόρμας.

Εάν η πλατφόρμα έχει διάφορους Loan Originators, λοιπόν, τότε υπάρχει πάντοτε το ρίσκο του κάποιος από αυτούς να χρεοκοπήσει.

Και εάν γίνει αυτό, τότε τα κεφάλαια που έχεις επενδύσει σε δάνεια που έχει “εκδώσει” αυτός ο Loan originator έχουν χαθεί μαζί με αυτόν!

Αρκετά σπάνια περίπτωση, αλλά έχει συμβεί μία φορά στην πλατφόρμα της Mintos, με τον Loan Originator Eurocent.

Ακόμα δεν είναι βέβαιο εάν θα επιστραφούν στα χρήματα πίσω στους καταθέτες.

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς από Χρεοκοπίες των Loan Originators;

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορείς να κάνεις μόνο τα εξής 2:

 • Έρευνα για τον Loan Originator
 • Διασπορά Ρίσκου

Το ρίσκο της Χρεοκοπίας της P2P Lending Πλατφόρμας

Τι είναι η Χρεοκοπία Πλατφόρμας;

Τι είναι η Χρεοκοπία Πλατφόρμας;

Εάν τα προηγούμενα ρίσκα σας φάνηκαν too much, τότε περιμένετε να ακούσετε και για το real deal!

Εάν χρεοκοπήσει μια ολόκληρη πλατφόρμα P2P Lending τότε πες αντίο σε όλο το κεφάλαιο που έχεις επενδύσει εκεί!

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς από μια χρεοκοπία Πλατφόρμας P2P Lending;

Μια από τα ίδια και εδώ.

Όχι πολλά.

Έρευνα, ως πρόληψη, και διασπορά ρίσκου!

Ενημερώσου για την πλατφόρμα πριν επενδύσεις εκεί. Διάβασε τα τελευταία νέα της, τσέκαρε τα οικονομικά της εταιρείας, αναζήτησε το team!

Πρόκειται για μια φτασμένη εταιρεία με εμπειρία ή για ένα start up project;

Επίσης, μην έχεις όλο το κεφάλαιο σου σε μια πλατφόρμα.

Προσωπικά επενδύω σε δάνεια μέσα από 3 πλατφόρμες αυτή τη στιγμή και σκέφτομαι σοβαρά να εντάξω και άλλες!


Οι Ηθικές Αναστολές

Τι ηθικές αναστολές μπορείς να έχεις στο P2P Lending;

Τι ηθικές αναστολές μπορείς να έχεις στο P2P Lending;

Δεν είναι οικονομικό το θέμα!
*Είναι εξαιρετικά απίθανο να χάσεις το κεφάλαιο σου από ηθικές αναστολές! *

Οι ηθικές αναστολές αυτές μπορούν να προκύψουν επειδή δεν ξέρεις που μπορεί πραγματικά να επενδύονται τα χρήματα σου.

Οι πλατφόρμες δεν είναι 100% διαφανείς ως προς το που πηγαίνουν τα χρήματα σου.

Σε επιχειρήσεις ή ιδιώτες που έχουν “αγνούς επιχειρηματικούς σκοπούς”;

Ελπίζεις…

Δεν το ξέρεις…


Να επενδύσω σε P2P Lending;

Όπως και σε οποιαδήποτε επένδυση, δεν υπάρχει απάντηση σε αυτή την ερώτηση.

Χρέος του κάθε επένδυτή είναι να κάνει την δέουσα επιμέλεια (due diligence), να αναγνωρίσει το ρίσκο και τις πιθανές αποδόσεις της κάθε επένδυσης και να επιλέξει το κεφάλαιο που είναι διατεθημένος να ρισκάρει σε αυτή.

Σε γενικές γραμμές, το P2P Lending αποτελεί μια μορφή επένδυσης με ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις και παθητικό χαρακτήρα (δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα) η οποία, όμως, συνοδεύεται από υψηλό ρίσκο.

Εάν έχεις κάποια χρήματα τα οποία είσαι διατεθειμένος να ρισκάρεις για κάποιες αρκετά υψηλές επιστροφές (10% ~ 20%) τότε go for it αλλά ποτέ μην ξεχνάς τον Νο1 κανόνα των επενδύσεων:

Πότε μην επενδύεις χρήματα τα οποία χρειάζεσαι ή είναι απαραίτητα για την διαβίωση σου. Επένδυσε χρήματα τα οποία είσαι διατεθημένος να χάσεις.


Που Επενδύει το MoneyMinotity;

Αυτή λοιπόν ήταν μια πολύ σύντομη και συνοπτική παρουσίαση του τι είναι το P2P Lending και για ποιους λόγους επενδύω ένα μέρος του κεφαλαίου μου σε αυτό.

Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις ή απλά θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως μπορείς να ξεκινήσεις, μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά την εμπειρία μου στην Mintos μετά από 2.5 χρόνια ενεργής επένδυσης.

Η Mintos είναι η μεγαλύτερη P2P Lending πλατφόρμα που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Το MoneyMinority επενδύει ενεργά στις παρακάτω πλατφόρμες:

ΠλατφόρμαΤο Ετήσιο Επιτόκιο μουBonus Εγγραφής
Mintos11.17%+0.5% Cashback
EstateGuru10.38%+0.5% Cashback
CrowdEstate10.87%Κανένα


*BONUS CASHBACK για το MoneyMinority*
Σε συνεργασία μου με τη Mintos εάν κάνεις τον λογαριασμό σου μέσα από αυτό το Link τότε θα κερδίσεις 0.5% cashback bonus πάνω σε όλες τις επενδύσεις τις πρώτες 90 μέρες!


Girl in a jacket

Οδηγός Επενδύσεων για Αρχαρίους
Ίσως ο πιο Αναλυτικός Οδηγός για Νέους Επενδύτές στα ελληνικά.
Ενημερώσου Πρώτος μέσω email Δωρεάν:


Τι είναι το P2P Lending;

Το P2P Lending αφορά δανεισμό απ ‘ευθείας από ανθρώπους (δανειστές/επενδυτές) σε άλλους ανθρώπους (δανειολήπτες) οι οποίοι μπορεί να είναι είτε καταναλωτές είτε επιχειρήσεις.
Όταν γίνεσαι δανειστής σε P2P γίνεσαι η «Τράπεζα» από την οποία οι δανειστές δανείζονται χρήματα και στην οποία τα επιστρέφουν μαζί με το αντίστοιχο επιτόκιο.
Προσφέρει εξαιρετικά καλές επιδόσεις και παθητικό χαρακτήρα στις επενδύσεις.
Μάθε περισσότερα>

Μπορώ να επενδύσω σε P2P Lending από την Ελλάδα;

Φυσικά! Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές πλατφόρμες P2P Lending προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.

Σε ποια P2P Platforms επενδύει το MoneyMinority;

Το MoneyMinority επενδύει σε 3 P2P Lending πλατφόρμες:
Mintos
CrowdEstate
EstateGuru

Author

Digital guy, passionate traveler & quantity eater - Not even an average public speaker - Seeking financial independence

12 Comments

 1. DESPOINA ZANTOPOULOU Reply

  Πολύ ωραία παρουσίαση! Και πολύ ενδιαφέρον τύπος επένδυσης!

  • Keep us updated με τις επενδύσεις σου Δέσποινα! Ευχαριστώ!

 2. Dionysia Filippa Reply

  Ενδιαφέρον άρθρο..Πως μπορούμε όμως να μάθουμε κ πως μπορούμε να κάνουμε χρήση κ για ζήτηση ενός δάνειο?

  • Καλησπέρα Διονυσία! Χαίρομαι που το βρήκες ενδιαφέρον!
   Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα να ζητήσεις δάνειο στην ελληνική αγορά από τετοιες πλατφόρμες. Εάν αλλάξει κάτι θα ενημερώσω. 🙂

   • Αρχικά συγχαρητήρια για αυτήν την ωραία προσπάθεια. Είναι το πρώτο οικονομικό αναλυτικό ελληνόφωνο blog που αξίζει… Θα ήθελα να σε ρωτήσω κατά την γνώμη σου ποιες πλατφόρμες p2p lending θεωρείς αξιόπιστες στη Αγγλία σε GBP currency… Ευχαριστώ

    • Γεια σου Γιώργο,

     Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και με συγχωρείς για την αργοπορία.

     οι πλατφόρμες που έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής είναι οι:
     Mintos
     EstateGuru
     CrowdEstate
     Grupeer
     FastInvest
     PeerBerry

     Από αυτές, διατηρώ επενδύσεις μόνο στις 3 πρώτες πλέον.

 3. Αλέξανδρος Reply

  Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τρέξει και στην ελληνική αγορά η ζήτηση δανεισμού με αυτό τον τρόπο. Το βρίσκω επαναστατικό.

 4. Για αρχή συγχαρητήρια για το άρθρο και το site γενικότερα!
  Επειδή αυτές οι πλατφόρμες έχουν βάση κάπου στην Ευρώπη, τυχόν κέρδη που σας έχουν αποδώσει, φορολογικά, πρέπει να δηλωθούν αν δεν επιστρέψουν Ελλάδα τα χρήματα (πχ λογαριασμός revolut ή paypal); Σε ότι αφορά εσάς τί έχετε κάνει;

  • Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο,

   τα κέρδη από το P2P Lending υπόκεινται, κανονικά, σε φορολογία και πρέπει να δηλώνονται εάν θέλεις να είσαι σωστός απέναντι στην εφορία.
   Για περισσότερες λεπτομέρειες, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία λογιστή.

 5. Βασίλης Reply

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο σου. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν σου έχει τύχει επειδή προσπαθώ να γραφώ στην πλατφόρμα της Mintos αλλά στην επιβεβαίωση των στοιχείων με την αστυνομική ταυτότητα δεν την αναγνωρίζει παρόλο που είναι και με λατινικούς χαρακτήρες.
  Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων και να συνεχίσεις αυτο που τόσο καλά κάνεις.

 6. Γιωργος Reply

  Καλησερα θα ηθελα να σε ρωτησω τι γνωμη εχεις για την PeerBerry συγκριτικα με την Viventor?

  • Γεια σου Γιώργο,

   δεν έχω δοκιμάσει τη Viventor οπότε δεν έχω άποψη.

   Ευχαριστώ για το σχόλιο σου

Write A Comment