fbpx

ETFs…

Ένα από τα πιο φρέσκα επενδυτικά οχήματα (μόλις από το 1993), το οποίο μέσα σε λίγα χρόνια έχει καταφέρει να γίνει και από τα πιο δημοφιλή.

Και για να πούμε την αλήθεια – όχι άδικα:

Προσφέρουν υψηλότερη διασπορά κινδύνου από τις μετοχές, πωλούνται και αγοράζονται με ιδιαίτερη ευκολία στα χρηματιστήρια ενώ είναι πολύ φθηνότερα από τα αμοιβαία κεφάλαια. Α επίσης, έχουν εξαιρετική φορολογική μεταχείριση.

Κατάφερα να σου κεντρίσω το ενδιαφέρον;

Τέλεια! Πάμε να δούμε περισσότερα:

Οδηγός Επενδύσεων για Αρχάριους

Το παρόν άρθρο αποτελεί ένα κομμάτι του Οδηγού Επενδύσεων για Αρχάριους από το MoneyMinority.

← Μετοχές [προηγούμενο]
[επόμενο] Ακίνητη ΠεριουσίαΤι είναι τα ETFs;

Θυμάσαι τις μετοχές και τα ομόλογα που είδαμε στα προηγούμενα κεφάλαια;

Ε, λοιπόν ένα ETF θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα “καλάθι” το οποίο περιλαμβάνει μία πληθώρα μετοχών, ομολόγων αλλά και άλλων επενδυτικών προϊόντων.

Τα assets που περιέρχονται στο ETF μοιράζονται κάποιο κοινό χαρακτηριστικό: Μπορεί να είναι μετοχές τεχνολογικών εταιρειών της Αμερικής, ομόλογα ανεπτυγμένων κρατών, εταιρείες ακίνητης περιουσίας στην Αγγλία κ.ο.κ.

🔎 Ορισμός

Τα ETFs (Exchange Traded Funds) αποτελούν επενδυτικά κεφάλαια (funds) τα οποία σχεδιάστηκαν με σκοπό να “μιμηθούν” με παθητικό τρόπο την απόδοση ενός δείκτη του χρηματιστηρίου ή μίας συγκεκριμένης ομάδας assets.

Κοινώς, εάν επενδύσεις σε ένα ETF τότε, αυτόματα επενδύεις σε όλα τα υποκείμενα επενδυτικά προϊόντα (underlying assets) που αυτό περιλαμβάνει.

Με ένα σμπάρο… πολλά τρυγόνια!

Αν δεν κατάλαβες πολλά, επέτρεψε μου να σου παρουσιάσω την λειτουργία τους:

Πώς λειτουργούν τα ETFs;

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε το πώς λειτουργεί ένα ETF, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι είναι οι δείκτες του χρηματιστηρίου.

Ένας Δείκτης (index) περιγράφει την απόδοση μίας ομάδας περιουσιακών στοιχείων τα οποία μοιράζονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Μερικά παραδείγματα του τι μπορεί να περιγράφει είναι:

 • η απόδοση του συνόλου των μετοχών μίας χώρας (π.χ. Ελλάδας, Αγγλίας, Η.Π.Α.)
 • η απόδοση μετοχών ενός συγκεκριμένου κλάδου (π.χ. τεχνολογίας, υγείας, αερομεταφορών)
 • η απόδοση μίας αγοράς πολύτιμων μετάλλων (π.χ. χρυσού)
 • η απόδοση κρατικών ομολόγων μίας γεωγραφικής τοποθεσίας (π.χ. Ευρώπης, Η.Π.Α., ανεπτυγμένων χωρών ολόκληρου του πλανήτη)

Αφού είδαμε τι μετράνε οι δείκτες, ας δούμε μερικά παραδείγματα από την πραγματικότητα:

 • Standard & Poors 500 (S&P500) – Ένας δείκτης ο οποίος μετράει την απόδοση των 500 με υψηλότερη κεφαλαιοποίηση μετοχών της Αμερικής
 • Euro Stoxx 50 (EU50) – Ένας δείκτης ο οποίος περιλαμβάνει 50 blue chip μετοχές της Ευρωζώνης
 • Γενικός Δείκτης Αθηνών (ΓΔ) – Ο αντίστοιχος δείκτης με τις υψηλότερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Ελλάδας.

Τα ETFs έρχονται τώρα και προσπαθούν να “μιμηθούν” την απόδοση ενός δείκτη, αντιγράφοντας τον.

Και πώς το καταφέρνουν;

Συγκεντρώνουν χρήματα από επενδυτές και τα επενδύουν με αυτόματο και παθητικό τρόπο στα υποκείμενα assets του εκάστοτε δείκτη που θέλουν να ακολουθήσουν.

Εάν, για παράδειγμα, ένα ETF ακολουθεί τον δείκτη S&P500 τότε θα επενδύει σε όλες τις εταιρείες που περιλαμβάνει αυτός ο δείκτης, δηλαδή τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής.

Εάν μία εταιρεία βγει από τον δείκτη, το ETF θα σταματήσει να επενδύει σε αυτή. Αντίστοιχα, εάν μία καινούργια εταιρεία εισέλθει στο δείκτη, το ETF θα την προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο του.

Δεδομένων των χαρακτηριστικών που μόλις εξηγήσαμε, ίσως ακούσεις να αναφέρονται στα ETFs ως Passive funds ή Index funds.

Αναλυτικός Οδηγός ETFs:

Έχω δημιουργήσει ένα αναλυτικότερο οδηγό γύρω από το θέμα ETF. Εάν θέλεις να εμβαθύνεις περισσότερο στο θέμα μην σου ξεφύγει – θα λύσεις πολλές απορίες.

↑ Πίσω στην αρχή


Πώς διαφέρουν από τις Μετοχές;

Συχνά οι επενδυτές μπερδεύονται και τείνουν να συγχέουν λανθασμένα μετοχές και ETFs:

 • Όταν αγοράζεις μία μετοχή, γίνεσαι κάτοχος ενός μεριδίου μιας εταιρείας.
 • Όταν αγοράζεις ένα ETF, γίνεσαι κάτοχος ενός μεριδίου του ίδιου ETF το οποίο αντιπροσωπεύει μέρος των assets που περιέχει στο χαρτοφυλάκιο του.

Με λίγα λόγια, αγοράζοντας ένα ETF αγοράζεις “μετοχές” σε ένα fund.

Επίσης, ETFs και μετοχές δείχνουν να διαφέρουν και σε επίπεδο πιθανής απόδοσης αλλά και κινδύνου:

Η αγορά μεμονωμένων μετοχών πηγαίνει πακέτο με υψηλότερες πιθανές αποδόσεις αλλά και αντίστοιχο υψηλό κίνδυνο του να “πέσεις έξω”.

Για πραγματικά αμέτρητους λόγους, μία μετοχή μπορεί να υπερ-αποδώσει της αγοράς και να προσφέρει εξαιρετικά υψηλές απολαβές στους κατόχους της.

Αντίστοιχα, μία μετοχή μπορεί να μηδενίσει επειδή η εταιρεία δεν είναι ανταγωνιστική, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της ή η χώρα που δραστηριοποιείται έτυχε να βρεθεί σε πόλεμο και αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο.

Οι μεταβλητές είναι τόσες πολλές που, όσες αναλύσεις και να κάνεις, κάτι θα βρεθεί να σου χαλάσει τα πλάνα.

Από την άλλη, ένα ETF σου δίνει την δυνατότητα να επενδύσεις σε ολόκληρη την αγορά πετυχαίνοντας υψηλότερη διαφοροποίηση και λαμβάνοντας τον μέσο όρο της απόδοσης όλων όσων συμμετέχουν σε αυτή.

Ως μέσος όρος θα είναι σίγουρα χαμηλότερος από τις εταιρείες με την κορυφαία απόδοση αλλά παράλληλα, καλύτερος από αυτές που πήγαν πραγματικά χάλια.

Είσαι σίγουρος ότι είσαι ικανός να ανακαλύψεις μετοχές οι οποίες θα υπερ-αποδώσουν της αγοράς;

Απαντώντας για εμένα θα έλεγα πως σίγουρα όχι.

Αν και μου αρέσει να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με συγκεκριμένες μετοχές, το κάνω συνειδητά σαν παιχνίδι αλλά σε καμία περίπτωση δεν βασίζω το σύνολο των επενδύσεων μου σε αυτή τη στρατηγική.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς διαφέρουν από τα Αμοιβαία Κεφάλαια;

Είδαμε ότι τα ETFs αποτελούν funds τα οποία συγκεντρώνουν χρήματα επενδυτών και τα επενδύουν “ακολουθώντας” την απόδοση ενός δείκτη.

Πώς διαφέρουν από τα κλασικά αμοιβαία κεφάλαια;

Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο (Mutual Fund) συγκεντρώνει και αυτό χρήματα από επενδυτές με σκοπό να τα επενδύσει στην αγορά.

Η διαφορά είναι ότι, στην περίπτωση των αμοιβαίων κεφαλαίων, οι διαχειριστές του fund (fund managers) επιλέγουν οι ίδιοι τα assets στα οποία θα επενδύσουν με βάση τις αναλύσεις, το προφίλ ρίσκου αλλά και τις προβλέψεις που κάνουν.

Σκοπός τους είναι να πετύχουν υψηλότερη απόδοση από την αγορά.

Ένα ETF έχει δημιουργηθεί με σκοπό να παρέχει τον μέσο όρο απόδοσης μίας αγοράς ενώ ένα mutual fund προσπαθεί να τον ξεπεράσει.

Με άλλα λόγια, τα μεν προσπαθούν να “κερδίσουν” την αγορά, ενώ τα δε να “είναι” η ίδια αγορά.

Active Funds try to beat the market, ETFs are the market.

Ένα ETF το οποίο ακολουθεί τον δείκτη FTSE All-World επενδύει σε όλες τις μετοχές που περιλαμβάνει αυτός ο δείκτης – με λίγα λόγια είναι η αγορά.

Αντίστοιχα, ένα active fund που έχει στόχο να ξεπεράσει την απόδοση του FTSE All-World επενδύει μονάχα στις εταιρείες που οι managers του πιστεύουν ότι θα υπερ-αποδόσουν των υπολοίπων.

Το πόσο καλά τα πήγε ένα active fund θα κριθεί με βάση το πως απέδωσε σε σχέση με κάποιον αντίστοιχο δείκτη ο οποίος θα λειτουργήσει ως benchmark.

Όπως καταλαβαίνεις, μία τεράστια διαφορά ανάμεσα σε active funds και index funds είναι ότι τα δεύτερα έχουν πολύ χαμηλότερα κόστη διαχείρισης από τα πρώτα.

Γιατί;

Διότι στην δεύτερη περίπτωση έχουμε fund managers να αγοράζουν και να πουλάνε συνεχώς assets σύμφωνα με την κρίση, τις αναλύσεις και τις προβλέψεις τους με σκοπό να πετύχουν καλύτερες αποδόσεις.

Αντιθέτως, τα ETFs το μόνο που κάνουν είναι να ακολουθούν παθητικά ολόκληρη την αγορά.

Δεν χρειαζόμαστε fund managers, ούτε διαχειριστές. Όλα γίνονται αυτόματα.

Εξού και οι, κατά πολύ, χαμηλότερες προμήθειες.

Και όσο χαμηλότερες οι προμήθειες, τόσο μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας μπορείς να κρατήσεις για τον εαυτό σου άρα τόσο υψηλότερη η συνολική απόδοση της επένδυσης σου.

↑ Πίσω στην αρχή

Πώς βγάζεις χρήματα από τα ETFs;

Τα ETFs μοιάζουν με τις μετοχές ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο προσφέρουν κέρδη στους κατόχους τους.

Κοινώς, μπορείς να βγάλεις χρήματα από τα ETFs όταν:

 • αυξάνεται η αξία τους (ανατίμηση)
 • αποδίδουν μερίσματα

Ανατίμηση ETFs

Το κέρδος που προκύπτει από την ανατίμηση είναι απλό στην κατανόηση.

Ας πιάσουμε το δημοφιλές ETF της Vanguard VWCE: το οποίο ακολουθεί περίπου 4.000 μετοχές, δηλαδή το 90% με 95% του επενδύσιμου κόσμου – πρακτικά την παγκόσμια οικονομία.

Αγορά 1 ETF στις 23.12.22. €90,95 /κομμάτι
Πώληση 1 ETF στις 15.02.23. €97,94 /κομμάτι

Αυτό σημαίνει ότι το κέρδος υπεραξίας που θα εισπράξουμε από αυτή τη συναλλαγή θα είναι €6,99.

Μερίσματα ETFs

Αναφέραμε πως τα ETF αποτελούν “καλάθια” τα οποία περιλαμβάνουν μετοχές και γνωρίζουμε ήδη πως οι μετοχές αποδίδουν μερίσματα.

Τι γίνεται στην περίπτωση των ETFs;

Το ETF θα εισπράξει κανονικά τα μερίσματα και θα προχωρήσει σε μία εκ των δύο κινήσεων:

► Θα μοιράζει τα μερίσματα στους κατόχους του με την μορφή μετρητών απευθείας στον επενδυτικό τους λογαριασμό εάν είναι Distributing ETF.
ιδανικό για επενδυτές οι οποίοι ψάχνουν να αυξήσουν άμεσα το cash flow τους

► Θα επανεπενδύσει τα μερίσματα, αγοράζοντας περισσότερα υποκείμενα assets αυξάνοντας την θέση του επενδυτή εάν είναι Accumulating ETF.
ιδανικό για μακροχρόνιους επενδυτές καθώς εκμεταλλεύεται τα πολλαπλασιαστικά πλεονεκτήματα του ανατοκιζόμενου επιτοκίου

↑ Πίσω στην αρχή


Αξίζει να επενδύσεις σε ETFs;

Στην αρχή ανέφερα πως τα ETFs δεν έχουν αδίκως μετατραπεί σε ένα από τα αγαπημένα επενδυτικά προϊόντα αρκετών επενδυτών εκεί έξω.

Γιατί όμως;

✅ Προσφέρουν υψηλή διαφοροποίηση (diversification):

Ένα ETF δίνει τη δυνατότητα σε έναν επενδυτή να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο του ένα ευρύ φάσμα assets μετοχών, ομολόγων, μετάλλων και εμπορευμάτων με μία μονο κίνηση.

Αντί να ψάχνεις για μεμονωμένες μετοχές λαμβάνοντας το ρίσκο του να αποδώσουν ή να καταρρεύσουν, τα ETFs σου δίνουν τη δυνατότητα να επενδύσεις στο σύνολο της αγοράς.

Και όπως είχε πει και ο ιδρυτής της Vanguard, John Bogle:

“Μην ψάχνεις για την βελόνα στα άχυρα. Απλώς αγόρασε όλα τα άχυρα!

✅ Προσφέρουν υψηλή ρευστότητα (liquidity):

Τα ETFs προσφέρουν εξαιρετική ευελιξία στους κατόχους τους καθώς χαρακτηρίζονται από υψηλή ρευστότητα.

Τι σημαίνει αυτό;

Σε αντίθεση με ένα ακίνητο το οποίο μπορεί να απαιτήσει μήνες ή και χρόνια για να ρευστοποιηθεί, ένα ETF αγοράζεται και πωλείται άμεσα στο χρηματιστήριο. Ακριβώς όπως και μία μετοχή.

✅ Προσφέρουν χαμηλά κόστη διαχείρισης:

Είδαμε ότι τα ETFs επενδύουν παθητικά και αυτόματα: γεγονός το οποίο τα καθιστά φθηνότερα.

Εάν δεν χρειάζεται fund managers και διαχειριστές τότε το κόστος λειτουργίας σου είναι πολύ χαμηλότερο.

Ενώ τα περισσότερα actively managed funds έχουν expense ratios από 0,5% έως και 2,5%, το μέσο ETF θα σου παρακρατήσει προμήθεια της τάξεως του 0,25%.

✅ Προσφέρουν ευνοϊκή φορολόγηση:

Η φορολογική μεταχείριση των ETFs είναι αυτό που κάποιος θα έλεγε: πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Πόσο καλή;

Τόσο που στην Ελλάδα, τα ETFs με την ένδειξη UCITS είναι πλήρως αφορολόγητα: τόσο σε επίπεδο υπεραξίας, όσο και σε επίπεδο μερισμάτων.

Διάβασε περισσότερα στο άρθρο Φορολογίας των UCITS ETFs

✅ Είναι ιδανικά για μακροχρόνιους επενδυτές:

Εάν θέλεις να δημιουργήσεις ένα παθητικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και έχεις μακροχρόνιο ορίζοντα επένδυσης (10, 20 έως και 30 χρόνια), τότε τα ETFs αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή.

Ακριβώς για όλους τους παραπάνω λόγους επέλεξα τα ETFs ως το επενδυτικό όχημα με το οποίο έστησα και το δικό μου χαρτοφυλάκιο.

Διάβασε περισσότερα για το προσωπικό αυτο-συνταξιοδοτικό χαρτοφυλάκιο μου


5 Βήματα για να ξεκινήσεις:

Εάν θέλεις να ξεκινήσεις να επενδύεις σε ETFs τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

 1. Επέλεξε ETFs τα οποία συμφωνούν με το προσωπικό επενδυτικό προφίλ ρίσκου σου
 2. Επέλεξε την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα τα αγοράσεις
 3. Δημιούργησε έναν λογαριασμό και επιβεβαίωσε την ταυτότητα σου
 4. Στείλε χρήματα στην πλατφόρμα είτε μέσω τραπεζικής μεταφοράς (έμβασμα), είτε μέσω χρεωστικής κάρτας
 5. Δημιούργησε ένα μακροχρόνιο πλάνο στο οποίο θα τροφοδοτείς τις επενδύσεις με επιπλέον κεφάλαιο ώστε να εκμεταλλευτείς την δύναμη του ανατοκιζόμενου επιτοκίου.

↑ Πίσω στην αρχή


Πώς θα επενδύσεις σε ETFs;

Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες επένδυσης σε ETFs οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι:

DEGIRO

Η DEGIRO αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους online brokers της Ευρώπης, με έδρα την Ολλανδία.
🎁 Κάνε εγγραφή και κέρδισε bonus κάλυψης χρεώσεων έως €100

Trading212

Ανακάλυψε ETFs με μηδενικές προμήθειες.
🎁 Κάνε εγγραφή με τον κωδικό “STERG” και κέρδισε μετοχή αξίας έως €100

eToro

Αντέγραψε τις επενδύσεις των άλλων και αγόρασε ETFs με μηδενικές προμήθειες στο eToro.

⛑️ Θέλεις περισσότερη βοήθεια;

Στο onlinetraders.gr θα βρεις μία αναλυτική σύγκριση ανάμεσα στις καλύτερες πλατφόρμες αγοράς ETFs στην Ελλάδα

Επίσης, δες πως να αγοράσεις ETFs μέσα από τους 3 πιο δημοφιλείς online brokers, βήμα βήμα


Πώς σου φάνηκε; Επενδύεις σε ETFs;

Εάν όχι, τι σε κρατάει πίσω;

Εάν ναι, γράψε μου τις επιλογές σου στα σχόλια!

Οδηγός Επενδύσεων για Αρχάριους

Το παρόν άρθρο αποτελεί ένα κομμάτι του Οδηγού Επενδύσεων για Αρχάριους από το MoneyMinority.

← Μετοχές [προηγούμενο]
[επόμενο] Ακίνητη Περιουσία

↑ Πίσω στην αρχή


Κοινότητα Επενδυτών ETFs στο Facebook

Μπες στην ελληνική κοινότητα ETFs στο Facebook.

📚 eBook για ETFs από το MoneyMinority

Είμαι στη διαδικασία συγγραφής ενός eBook πάνω στα ETFs. Σκοπός του είναι να πιάνει το θέμα ολιστικά και να είναι προσανατολισμένο γύρω από τον Έλληνα επενδυτή.

Κάνε subscribe στο newsletter για να ενημερωθείς μόλις κυκλοφορήσει:

↑ Πίσω στην αρχή


Risk Disclaimer:
ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας σύμβουλος επενδύσεων και τα παρακάτω ΔΕΝ αποτελούν προτροπή επένδυσης αλλά αποτελούν προσωπικές εμπειρίες και απόψεις μου.
Keep in mind that πάντοτε επένδυση = ρίσκο.
Επένδυσε μόνο χρήματα τα οποία είσαι διατεθειμένος να χάσεις!

Affiliate Disclaimer:
Τα παραπάνω links προς τις υπηρεσίες που αναφέρονται ενδέχεται να είναι affiliate links. Εάν χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία μέσα από αυτά τότε βοηθάς το MoneyMinority να συνεχίσει να υπάρχει, χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος για εσένα.
Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.

Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority.

Author

Γράφω για θέματα επενδύσεων, προσωπικών οικονομικών, αποταμίευσης και χρήματος τα τελευταία 5 χρόνια. Ένας online marketer ο οποίος προσπαθεί να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος.

Write A Comment