fbpx

💨 TL;DR
Η “Αγία Τριάδα” της Διαχείρισης Κρυπτονομισμάτων αποτελείται από 3 άρρηκτα συνδεδεμένους μεταξύ τους τομείς και έχει ως σκοπό να σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις τα Crypto σου στο έπακρο.
Οι 3 τομείς αφορούν την Αποθήκευση, την Παραγωγή και την Κατανάλωση.
Η Αποθήκευση αφορά τη “βάση”, εκεί όπου θα διατηρείς με ασφάλεια τα κρυπτονομίσματα σου.
Η Παραγωγή αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους μπορείς να αξιοποιήσεις τα υπάρχοντα crypto σου και να σου αποφέρουν επιτόκιο.
Τέλος, η Κατανάλωση αφορά την χρήση των κρυπτονομισμάτων σου για συναλλαγές στην πραγματική οικονομία.
Εάν θέλεις να μάθεις τη δική μου στρατηγική, τσέκαρε εδώ.

Είσαι νεοεισερχόμενος στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, έχεις αγοράσει μια ποσότητα Bitcoin, άντε και λιγάκι Ether, και αναρωτιέσαι εάν μπορείς να τα αξιοποιήσεις περισσότερο;

Φαντάζομαι ότι, μέχρι στιγμής, αυτό που κάνεις είναι να τα φυλάς σε κάποιο Crypto Exchange (όπως της Binance ή του Crypto.com), να τα κοιτάς συνεχώς spamαροντας το κουμπί του refresh προσευχόμενος στον Άγιο Σατόσιο για μια απότομη άνοδο της τιμής τους ώστε να ξανασκεφτείς το αν θα τα πουλήσεις κατοχυρώνοντας το ανάλογο κέρδος.

Αυτό είναι όλο, όμως;

Έτσι κερδίζεται το παιχνίδι των crypto;

Σίγουρα κάτι δεν σε έχει πείσει και θα ήθελες να το ψάξεις βαθύτερα.

Και ξέρεις κάτι; Χαίρομαι, γιατί στο συγκεκριμένο άρθρο θα μιλήσουμε για αυτό ακριβώς. Το πως μπορείς να αξιοποιήσεις τα κρυπτονομίσματα που έχεις στην κατοχή σου στο έπακρο.

Θα δούμε πως να τα αποθηκεύεις με ασφάλεια (Cold Storage), πως μπορείς να τα κάνεις να δουλεύουν για σένα αποφέροντας σου παθητικό εισόδημα (μέσω Staking & Lending) αλλά και πως μπορείς να τα χρησιμοποιείς για να πληρώνεις τα καθημερινά σου έξοδα (μέσω Crypto Cards) κερδίζοντας bonus (cashback & εκπτώσεις).

Αν θέλαμε, ντε και καλά, να δώσουμε ένα όνομα στις παραπάνω ενέργειες θα μπορούσαμε να τις αποκαλέσουμε ως την “Αγία Τριάδα” της Διαχείρισης των Κρυπτονομισμάτων!

Αυτό δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια cheesy (στα όρια του cringy) ονομασία την οποία κατάφερα να σκαρφιστώ από μόνος μου και οριακά με φέρνει σε άβολη θέση.

Όπως και να έχει, όμως, η ουσία είναι αυτή που μετράει.

Αυτή η περιβόητη τριάδα αποτελείται από 3 τομείς που θα πρέπει να μεριμνήσεις για να εκμεταλλευτείς τα κρυπτονομίσματα σου στο έπακρον. Οι τομείς αυτοί αφορούν:

Αποθήκευση • Παραγωγή • Κατανάλωση

Διαχείριση Κρυπτονομισμισμάτων: Η πιο Ολοκληρωμένη Στρατηγική [2021]

Συνέχισε την ανάγνωση γιατί θα τις αναλύσουμε μια, μια.

Α επίσης, στο τελευταίο κεφάλαιο θα αναφέρω τη δική μου στρατηγική καθώς και τα αντίστοιχα εργαλεία και πλατφόρμες που χρησιμοποιώ. Μην το χάσεις.

Καλό διάβασμα!


Η “Αγία Τριάδα” της Διαχείρισης Κρυπτονομισμάτων:

 1. Αποθήκευση 🔒
 2. Παραγωγή ⛏️
 3. Κατανάλωση 💳
 4. Η δική μου Στρατηγική
 5. Δες το στο YouTube 🎬


🎬 YouTube Video:
Εάν δεν είσαι φίλος του γραπτού λόγου τότε μπορείς να δεις το video στο κανάλι του MoneyMinority στο Youtube
.


[Τομέας 1]

🔒 ΑποθήκευσηΚρυπτονομισμάτων

Αποθήκευση Κρυπτονομισμάτων

Με την ίδια λογική που αναζητάς ένα ασφαλές και αξιόπιστο μέρος για να φυλάξεις το παραστατικό χρήμα σου ($, € κτλ), έτσι θα πρέπει να ψάξεις ένα αντίστοιχα ασφαλές και αξιόπιστο μέρος για να τοποθετήσεις τα κρυπτονομίσματα σου.

Εάν είσαι νέος στον χώρο ίσως να μην χρειάστηκε να το σκεφτείς περισσότερο. Τα αγόρασες από κάποιο ανταλλακτήριο και τα άφησες εκεί.

Σαν που αλλού να τα πας δηλαδή;

Όπως διατηρείς τα Ευρώ σου σε κάποια τράπεζα, με την ίδια λογική διατηρείς τα κρυπτονομίσματα σου σε ένα αντίστοιχο ανταλλακτήριο.

Υπάρχει, όμως, μια μικρή αλλά πάρα πολύ σημαντική διαφορά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η αποκεντροποίηση που προσφέρει η τεχνολογία του Blockchain πάνω στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να γίνει ο πραγματικός και μοναδικός κάτοχος των χρημάτων του.

Δεν χρειάζεται να εναποθέσεις την πίστη σου σε κάποιον τρίτο (πχ μια τράπεζα) για την έκδοση, την φύλαξη και την διαχείριση των χρημάτων σου. Μπορείς να κάνεις όλα τα παραπάνω μέσω ενός δικού σου πορτοφολιού, ενός Crypto Wallet.

🔎 Τι είναι τα Crypto Wallets;
Τα Crypto Wallets αποτελούν ψηφιακά πορτοφόλια τα οποία σου δίνουν την δυνατότητα να αποθηκεύσεις, να δέχεσαι και να κάνεις αποστολές κρυπτονομισμάτων με ασφάλεια.
Μπορείς να τα παρομοιάσεις με τις αντίστοιχες τράπεζες για τα παραδοσιακά χρήματα μόνο που, αυτή τη φορά, η τράπεζα δεν είναι κάποια υπηρεσία που την παρέχει τρίτος αλλά εσύ.
Ένα Crypto Wallet σου δίνει την δύναμη να γίνεις η τράπεζα του εαυτού σου!
Οι δύο βασικές κατηγορίες πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων είναι τα Hot και τα Cold Wallets.

Είναι, όμως, τόσο απλό;

Φυσικά και όχι!

Γιατί;

Γιατί πάντα, πακέτο με την απόλυτη δύναμη, πάει η ευθύνη.

Τώρα θα με ξανακάνεις να quotαρω τον θείο του SpiderMan, αλλά δεν πειράζει, έχε χάρη:

Εάν θέλεις να είσαι ο μοναδικός κυρίαρχος του πλούτου σου, έχεις και την απόλυτη ευθύνη της φύλαξης του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κατανοήσεις πλήρως πως λειτουργούν τα Πορτοφόλια Κρυπτονομισμάτων ώστε να αποφύγεις λάθη, απάτες και τυχόν scammers.

Ευτυχώς για εσένα, έχω γράψει έναν ιδιαιτέρως αναλυτικό οδηγό πάνω σε αυτά, ρίξτου μια ματιά:

🔒 Οδηγός Αποθήκευσης Κρυπτονομισμάτων:
Μάθε τα πάντα για την Αποθήκευση Κρυπτονομισμάτων σε Crypto Wallets στον οδηγό σχετικό του MoneyMinority.
Εκεί θα μιλήσουμε για το τι είναι, πως λειτουργούν, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες αλλά και τα πιο δημοφιλή πορτοφόλια στην αγορά.

Αν με αφήσεις θα συνεχίσω να μακρυγορώ ασταμάτητα, οπότε προτείνω να πάμε στο ζουμί:

Η διαχείριση των κρυπτονομισμάτων σου θα πρέπει ξεκινάει με την κατοχή ενός δικού σου Crypto Wallet.

Αυτό θα αποτελεί τη βάση όπου θα διατηρείς με ασφάλεια την πλειοψηφία των νομισμάτων σου και από όπου θα πραγματοποιείς αποστολές αλλά και θα λαμβάνεις crypto.

Ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές πορτοφολιών εκεί έξω, η καλύτερη συνολική επιλογή που μπορείς να κάνεις είναι ένα Hardware Wallet.

🔎 Τι είναι τα Hardware Wallets;
Τα Hardware Wallets αποτελούν μικρές φυσικές συσκευές (στο μέγεθος USB Stick) και προσφέρουν την πιο βολική και ασφαλή λύση φύλαξης κρυπτονομισμάτων. Το μοντέλο λειτουργίας τους είναι υβριδικό καθώς αποτελούν, παράλληλα, Cold & Hot Wallets.

↑ Πίσω στην αρχή


🧳 Τα πιο Δημοφιλή Hardware Wallets

Οι 2 πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες εταιρείες στον κλάδο των Hardware Wallets είναι η Ledger και η Trezor. Η κάθε μια προσφέρει από δύο επιλογές προϊόντων, μια οικονομική και μια πιο ολοκληρωμένη.

Ledger Nano X ελλάδα
Ledger Nano S ελλάδα
Model One Trezor ελλάδα

📋 Μοντέλο:

Nano X

Model T

Nano S

One

₿ Crypto:

1,800

1,649

1,800

1,649

🖥️ Οθόνη:

Ναι

Αφής

Ναι

Ναι

💸 Κόστος:

€119

€203

€59

€65

Αν ρωτάς εμένα, η πιο value for money επιλογή αυτή τη στιγμή είναι το Nano X Wallet της Ledger.

Προσφέρει σύνδεση με Bluetooth, το Ledger Live (για iOS, Android & PC) και υποστηρίζει μια τεράστια γκάμα διαθέσιμων νομισμάτων σε σχετικά οικονομικότερη τιμή από το αντίστοιχο Model T της Trezor.
Το extra του Model T είναι η οθόνη αφής που μπορεί να βολέψει κάποιους.

🧳 Μάθε Περισσότερα για τα Δημοφιλή Crypto Wallets:
Ledger Nano S & X
Trezor Model T & One

↑ Πίσω στην αρχή


♻️ Ανακεφαλαίωση:
Το βασικό εργαλείο διαχείρισης κρυπτονομισμάτων σου θα πρέπει να είναι ένα Hardware Wallet. Είναι η βάση στην οποία αποθηκεύεις όλα σου τα Digital Assets και ο προορισμός/αφετηρία προς/από όπου πραγματοποιηείς όλες τις μεταφορές σου.
Όλα ξεκινάνε από εδώ και όλα καταλήγουν εδώ.


❤️ Sharing is Caring
Μοιράσου αυτό το άρθρο με κάποιον που θέλει να μάθει περισσότερα σχετικά με τη διαχείριση κρυπτονομισμάτων.


[Τομέας 2]

⛏️ Παραγωγή Κρυπτονομισμάτων

 Παραγωγή Κρυπτονομισμάτων

Στο πρώτο κεφάλαιο μιλήσαμε για την βάση της στρατηγικής σου, το σημείο όπου θα διατηρείς με ασφάλεια τα κρυπτονομίσματα σου, ένα δικό σου προσωπικό πορτοφόλι.

Αφού βάλαμε τα θεμέλια της στρατηγικής μας, θα περάσουμε σε κάτι πιο ενδιαφέρον, στο πως μπορείς να αξιοποιήσεις τα crypto σου.

Με την έννοια της παραγωγής κρυπτονομισμάτων αναφέρομαι σε μεθόδους με τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα υπάρχοντα digital assets σου και να τα κάνεις να σου αποφέρουν παθητικό επιτόκιο.

🚨 Προσοχή:
Στα πλαίσια του συγκεκριμένου άρθρου, ο όρος “παραγωγή crypto” δεν θα πρέπει να συγχέεται με την διαδικασία του Mining, το οποίο αφορά Blockchains με Proof of Work Consensus Mechanism (όπως το Bitcoin).
Αυτό αποτελεί αλλουνού παπά Ευαγγέλιο και δεν θα αναλυθεί εδώ.

Σκέψου το σαν να βάζεις τα Crypto σου να “δουλέψουν” για εσένα και να σου αποφέρουν ακόμα περισσότερα Crypto.

Υπό μια έννοια, η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή της κατάθεσης χρημάτων σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό με επιτόκιο σε μία παραδοσιακή τράπεζα. “Αναθέτεις” τα χρήματα σου στην τράπεζα και αυτή με τη σειρά της σου επιστρέφει ένα επιτόκιο πάνω σε αυτά.
Η διαφορά τους έγκειται στις αποδόσεις που προσφέρουν (υψηλότερες) αλλά και στο ρίσκο που τις συνοδεύει (υψηλότερο επίσης).

Ο τομέας της παραγωγής κρυπτονομισμάτων μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: το Crypto Staking και το Crypto Lending.

↑ Πίσω στην αρχή


Crypto Staking

Ο πρώτος τρόπος με τον οποίο μπορείς να αξιοποιήσεις τα κρυπτονομίσματα που έχεις στην κατοχή σου και να τα κάνεις να παράγουν ακόμα περισσότερα κρυπτονομίσματα είναι τοCryptoStaking.

🔎 Τι είναι τοCryptoStaking;
ΤοCryptoStaking αναφέρεται στη διαδικασία του να συνεισφέρεις στη διασφάλιση ενός Proof of Stake Blockchain “κλειδώνοντας” μια ποσότητα κρυπτονομισμάτων σου σε αυτό.
Στη συνέχεια, το δίκτυο σε ανταμείβει με τα νέα νομίσματα που εκδίδονται (πληθωρισμός) με τη μορφή επιτοκίου.

Κάποια από τα πιο δημοφιλή Proof of Stake κρυπτονομίσματα τα οποία βασίζουν την λειτουργία τους πάνω στο Staking είναι το Cardano (ADA), το Polkadot (DOT), το Solana (SOL), το Binance Coin κτλ.

Εάν κρατάς κάποιο PoS Coin και έχεις μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα για αυτό τότε θα ήταν χρήσιμο να αναλογιστείς το Staking. Έτσι θα καταφέρεις αποδόσεις μεγαλύτερες από το… τίποτα που σου αποδίδει μέσα σε κάποιο Wallet και, παράλληλα, προσφέρεις και στην θωράκιση του συγκεκριμένου δικτύου από πιθανές επιθέσεις.

🚨 Προσοχή:
Αυτοί που κάνουν Stake ανταμείβονται με τα νέα νομίσματα που δημιουργεί το εκάστοτε δίκτυο. Κοινώς, με τον πληθωρισμό.
Αυτό σημαίνει πως αν ο πληθωρισμός ενός νομίσματος είναι 55% και το Staking του σου προσφέρει 25% APY, τότε η αξία του κεφαλαίου σου μειώνεται κατά 30%.
Είναι σημαντικό να μην σταθείς μονάχα στο νούμερο του επιτοκίου που προσφέρει το κάθε Blockchain όταν ψάχνεις να βρεις ποια νομίσματα θα κάνεις Stake αλλά στην αξία και την δυναμικότητα του Project καθευτού.

Πως θα κάνεις Stake ένα κρυπτονόμισμα;

Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι ακολουθώντας τα βήματα από το official website του.

Στον παρακάτω πίνακα θα παραθέτω οδηγίες και video για το πως μπορείς να κάνεις Stake κάποια δημοφιλή νομίσματα:

Blockchain📖 Οδηγίες🎬 Video
Cardano (ADA)Γραπτές ΟδηγίεςVideo [βήμα βήμα]
Polkadot (DOT)Γραπτές ΟδηγίεςVideo [βήμα βήμα]
Solana (SOL)Γραπτές ΟδηγίεςVideo [βήμα βήμα]
Οδηγίες Staking

Θυμίσου πως Staking μπορείς να κάνεις μονάχα σε Proof of Stake κρυπτονομίσματα και όχι σε Proof of Work (πχ στο Bitcoin).

🚨 Προσοχήστο Staking μέσω Ανταλλακτηρίων:
Ενώ μοιάζει αρκετά δελεαστική επιλογή (λόγω της ευκολίας και των υψηλών επιτοκίων), ουσιαστικά του παραχωρείς την ιδιοκτησία των Crypt σου. Αυτοί λένε πως κάνουν Stake αλλά κανείς πραγματικά δεν μπορεί να στο εγγυηθεί.
Υποστήριξε το Blockchain της επιλογής σου κάνοντας Stake μέσω της κανονικής οδού που αναφέραμε παραπάνω.

↑ Πίσω στην αρχή


Crypto Lending

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα κρυπτονομίσματα σου για να σου αποφέρουν παθητικό επιτόκιο είναι τοCryptoLending.

🔎 Τι είναι τοCrypto Lending;
ΤοCryptoLending μπορεί να παρομοιαστεί με την διαδικασία του παραδοσιακού δανεισμού. Μέσω αυτού μπορείς να δανειστείς κρυπτονομίσματα πληρώνοντας επιτόκιο αλλά και να δανείσεις κρυπτονομίσματα εισπράττοντας επιτόκιο.
Μπορείς να λάβεις πρόσβαση σε Crypto Lending είτε μέσω ιδιωτικών εταιρειών, είτε μέσω αποκεντρωμένων πρωτόκολλων.

Ο κύριος όγκος δανείων στο Crypto Lending διαδραματίζεται με τα λεγόμενα Stable Coins και συγκεκριμένα, σε USDC, USDT, DAI & UST.

Μπορείς να απολαύσεις τους καρπούς του Crypto Lending μέσω δύο οδών:

 • της Κεντροποιημένης, δηλαδή του CeFi
 • της Αποκέντροποιημένης, δηλαδή του DeFi

↑ Πίσω στην αρχή


Κεντροποιημένος Δανεισμός – CeFi

Με τον όρο Κεντροποιημένος Δανεισμός αναφέρομαι σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες Crypto Lending στους πελάτες τους.

Τι σημαίνει αυτό;

Μπορείς να καταθέσεις τα κρυπτονομίσματα σου στις πλατφόρμες τους και αυτές είναι υπεύθυνες να τα δανείζουν μέσω third-party custodians σε εγκεκριμένους δανειολήπτες και να διασφαλίζουν την αποπληρωμή τους με ενέχυρα και εγγυήσεις.

Έπειτα, αυτές λαμβάνουν τις πληρωμές μαζί το επιτόκιο δανεισμού το οποίο αποτελεί και το κέρδος τους.

Η μόνη διαφορά του μοντέλου λειτουργίας των Crypto Lending Platforms με τις παραδοσιακές τράπεζες εντοπίζεται στον τρόπο με τον διαμοιράζουν τα κέρδη τους.

Ενώ οι παραδοσιακές τράπεζες τείνουν να κρατάνε σχεδόν όλο το κομμάτι της πίτας του κέρδους για αυτές (βλέπε 0.08% ετήσιο επιτόκιο), τα Crypto Lending Platforms διαμοιράζουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά στους καταθέτες τους (έως και 10% ετήσιο επιτόκιο).

Τα πιο δημοφιλή Crypto Lending Platforms είναι:

Celsius Sign up Bonus
Blockfi Sign up Bonus
youhodler bonus
Crypto.com Sign up Bonus

₿ Cryptos: 

26

4

48

200+

⚖️ Stable Coins:

15

6

8

11

♻️ Ανατοκιζόμενο Επιτόκιο:

♻️ κάθε:

Εβδομάδα

Μήνα

Εβδομάδα

💰 Πληρωμή επιτοκίου:

Εβδομαδιαία

Μηνιαία

Εβδομαδιαία

Εβδομαδιαία

🔒 Δέσμευση Crypto:

Όχι

Όχι

Όχι

0, 1 ή 3 μήνες

📱 Mobile App:

🖥️  Desktop App:

🏷️ Code:

13123704f1

891ce53c

-

c2wr2gzajd

🎁 Bonus:

↑ Πίσω στην αρχή


Αποκεντρωμένος Δανεισμός – DeFi

Από την άλλη, με τον όρο Αποκεντρωμένο Δανεισμό, αναφέρομαι σε Crypto Lending Protocols τα οποία τρέχουν “μόνα” τους πάνω σε κάποιο Blockchain και δεν ελέγχονται από κάποια κεντρική αρχή.

Ένα DeFi Lending Protocol έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δανειζόμαστε αλλά και δανείζουμε χρήματα σήμερα.
Σκοπός τους είναι να αντικαταστήσουν τον μεσάζοντα όπου στο παραδοσιακό μας χρηματοοικονομικό σύστημα αφορά τράπεζες, με κώδικα ο οποίος έχει τη μορφή των Smart Contracts.

Επιτρέπουν, λοιπόν, στους χρήστες να δανειστούν (πληρώνοντας επιτόκιο) και να δανείσουν (εισπράττοντας επιτόκιο) κεφάλαια εντελώς αποκεντρωμένα, απευθείας από άλλους χρήστες, χωρίς την ύπαρξη κάποιου μεσάζοντα παρά μόνο του κώδικα.

Μπορείς, λοιπόν, να συμμετέχεις και εσύ σε ένα τέτοιο πρωτόκολλο χωρίς να χρειαστεί να ανοίξεις κάποιον λογαριασμό ή να περάσεις κάποιον έλεγχο.

Όλοι είναι ίσοι μπροστά στα μάτια του κώδικα.

Κάποια δημοφιλή αποκεντρωμένα πρωτόκολλα δανεισμού είναι το AAVE και το Compound που τρέχουν πάνω στο Blockchain του Ethereum και το Raydium που τρέχει πάνω στο Solana.

💱 Οδηγός DeFi:
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με το Decentralized Finance και τα DeFi Lending Protocols (όπως το AAVE και το Compound) ρίξε μια ματιά στον αναλυτικό Οδηγό DeFi για Αρχάριους του MoneyMinority.

↑ Πίσω στην αρχή


*10% Έκπτωση σε Προμήθειες στη Binance*
Δημιούργησε τον λογαριασμό σου από το παρακάτω link και κέρδισε 10% Έκπτωση σε όλες τις προμήθειες για ΠΑΝΤΑ.


♻️ Ανακεφαλαίωση:
Τα βασικά εργαλεία παραγωγής κρυπτονομισμάτων σου αφορούν τους τομείς του Staking και του Crypto Lending.
Μπορείς να κάνεις τα Proof of Stake Coins σου να αυξάνονται συνεισφέροντας, παράλληλα, στην θωράκιση του δικτύου μέσω του Staking.
Από την άλλη, μπορείς να λαμβάνεις παθητικό επιτόκιο σε Crypto ή Stable Coins δανείζοντας τα σε τρίτους είτε μέσω Crypto Lending Platforms (κεντροποιημένα) είτε μέσω Crypto Lending Protocols (αποκεντροποιημένα).


🔖 Bookmark it
Μην ξεχάσεις να κάνεις bookmark το συγκεκριμένο άρθρο για να μπορείς να ανατρέξεις πίσω σε αυτό οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις.


[Τομέας 3]

💳 ΚατανάλωσηΚρυπτονομισμάτων

Κατανάλωση Κρυπτονομισμάτων

Είδαμε που θα πρέπει να τα αποθηκεύεις, είδαμε πως θα τα κάνεις να δουλεύουν για εσένα και να αποδίδουν επιτόκιο, τώρα μένει να δούμε και πως μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις.

Διότι ποια είναι η ουσία των κρυπτονομισμάτων αν, στην τελική, δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις;

Και όταν λέω χρησιμοποιήσεις, αναφέρομαι στο να πληρώνεις για τις καθημερινές σου συναλλαγές όπως αυτές στο Supermarket, στο φαρμακείο ακόμα και στον καφέ σου.

Αν ρωτάς εμένα, καμία!

Πως όμως θα το κάνεις όταν η πλειοψηφία των καταστημάτων (είτε online, είτε φυσικών) δεν δέχεται απευθείας πληρωμές σε κρυπτονομίσματα;

Ναι, δεν θα συναντήσεις πολλά καταστήματα εκεί έξω να δέχονται Bitcoin ή Ether ως αντάλλαγμα για τα προϊόντα τους – και με το δίκιο τους.
Τα κρυπτονομίσματα χαρακτηρίζονται από τεράστια μεταβλητότητα στις τιμές τους και ούτε είναι εύκολο για τον μέσο έμπορο να εξοικειωθεί με την τεχνολογία του Blockchain από την μία μέρα στην άλλη.

Ευτυχώς όμως, το industry ήρθε και έδωσε λύση σε αυτό το πρόβλημα δημιουργώντας ένα νέο προϊόν, τις Crypto Debit Cards.

🔎 Τι είναι οι Crypto Debit Cards;
Οι Crypto Debit Cards αποτελούν χρεωστικές κα΄ρτες που σου δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις κρυπτονομίσματα για να πληρώσεις για τα καθημερινά σου έξοδα.
Κάθε φορά που χρησιμοποιείς μια Crypto Card αυτή αναλαμβάνει να μετατρέψει το αντίστοιχο ποσό από το Κρυπτονόμισμα της επιλογής σου στο νόμισμα που δέχεται ο έμπορος.
Αυτόματα, χωρίς κάποια χρέωση και σε κλάσματα δευτερολέπτου.

↑ Πίσω στην αρχή


Οι Crypto Debit Cards εκδίδονται συνήθως από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και δεν συνοδεύονται από έξτρα χρεώσεις έκδοσης.

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις έναν λογαριασμό σε κάποιο από αυτά τα Online Crypto Exchanges, να επιβεβαιώσεις τον λογαριασμό σου και να παραγγείλεις την κάρτα σου. Μετά από μερικές ημέρες θα φτάσει στο ταχυδρομικό σου κιβωτιο και θα μπορείς να την χρησιμοποιήσεις παντού.

Οι πιο δημοφιλείς επιλογές είναι η Crypto.com Debit Card και η Binance Card.

Κάρτα Binance Ελλάδα
Κάρτα Crypto com Ελλάδα

💳 VISA Card:

Κάρτα Binance Ελλάδα
Κάρτα Crypto com Ελλάδα

💰 Cashback:

έως 8%

έως 8%

🧺 Extra:

Όχι

Spotify, Netflix, Amazon Prime, Airport Lounges, Better Earn Rates κ.α.

🎁 Bonus:

🎁 -10% σε Fees

🎁 25$ σε CRO

🏷️ Referral Code:

📈 Οδηγοί Crypto.com & Binance:
Μπορείς να μάθεις τα πάντα γύρω από το Crypto.com, την Binance και τις Debit Cards που προσφέρουν στους πελάτες τους στους αντίστοιχους οδηγούς του MoneyMinority.

↑ Πίσω στην αρχή


♻️ Ανακεφαλαίωση:
Το βασικό εργαλείο κατανάλωσης των κρυπτονομισμάτων σου θα πρέπει να είναι μια Crypto Debit Card. Μέσω αυτής μπορείς, στιγμιαία και χωρίς καμία χρέωση, να χρησιμοποιήσεις τα κρυπτονομίσματα σου για οποιαδήποτε αγορά στην πραγματική οικονομία.
Οι δύο επικρατέστερες επιλογές είναι η Crypto.com Card και η Binance Card.Η δική μου Στρατηγική

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την δική μου “Αγία Τριάδα” διαχείρισης κρυπτονομισμάτων.


🔒 Όσον αφορά την Αποθήκευση:

Το βασικό σημείο το οποίο λειτουργεί ως “θησαυροφυλάκιο” για τα Digital Assets που έχω στην κατοχή μου είναι ένα Hardware Wallet.
Συγκεκριμένα, το Nano X της Ledger.

Λειτουργεί ως βάση αφετηρίας αλλά και προορισμού για όλες τις μεταφορές κρυπτονομισμάτων μου.

Μέσω αυτού θα κάνω Staking των Crypto μου αλλά και είναι αυτό που έχω συνδέσει με τα crypto lending platforms αλλά και τα Protocols που χρησιμοποιώ.

Τέλος, εάν θελήσω να ξοδέψω κρυπτονομίσματα για καθημερινές συναλλαγές από εδώ είναι που θα τα στείλω στην εκάστοτε Crypto Debit Card με σκοπό να τα φάω.

Και επειδή…φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά…
Ως backup Hardware Wallet, έχω στην κατοχή μου τη συσκευή του Model T από την Trezor.
Σε περίπτωση που, ο μη γένοιτο, πάθει κάτι το Nano X να μπορέσω να ανακτήσω άμεσα τα περιεχόμενα του στο Trezor.

Υπερβολή; Ίσως… Το μέλλον θα δείξει…

↑ Πίσω στην αρχή


⛏️ Όσον αφορά την Παραγωγή:

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται λιγάκι.

Δεδομένου του ότι μ’αρέσει να δοκιμάζω συνεχώς νέες πλατφόρμες και πρωτόκολλα, η λίστα είναι κάπως χαοτική οπότε θα προσπαθήσω να συμπεριλάβω μόνο τα πιο “δυνατά χαρτιά”.

Crypto Staking:

Την συγκεκριμένη περίοδο το Crypto Staking που κάνω περιορίζεται μονάχα στο δίκτυο του Cardano όπου κάνω Stake τα ADA που διατηρώ στο Nano X μου κάνοντας χρήση του Yoroi Wallet.
Αυτό μου αποφέρει 4.5% με 5% ετήσιο επιτόκιο πάνω στα ADA μου.

CryptoWalletΕπιτόκιο
ADAYoroi~5% APY

Κάνω Delegate (staking) σε δύο ελληνικά Pools, αυτά του SapioPool και του ZorbaPool. Αν σκέφτεσαι το staking στο Cardano, ρίξ’τους μια ματιά, αξίζει να τους στηρίξεις.

Crypto Lending:

Οι υπηρεσίες Crypto Lending που χρησιμοποιώ χωρίζονται στις Centralized πλατφόρμες (για Cryptos) και στα Decentralized Lending Protocols (για Stable Coins).

Μετά τα σκάνδαλα και την πτώχευση αρκετών από τις πλατφόρμες Crypto Lending εκεί έξω (BlockFi, Celsius Network κτλ) δεν διατηρώ κεφάλαια σε αντίστοιχες πλατφόρμες λόγω του αυξημένου ρίσκου της αγοράς.

Παρ’όλα αυτά έχω αφήσει κάποια κεφάλαια στα flexible earn προγράμματα της Binance για να λαμβάνουν κάποιο επιτόκιο.

Εκτός της Binance, έχω δοκιμάσει τις υπηρεσίες του Crypto.com Earn, του BlockFi αλλά και του YouHodler.

Από την άλλη έχω επιλέξει 2 Decentralized Lending Protocols για να κερδίζω επιτόκιο πάνω στα Stable Coins μου.
Συγκεκριμένα, το πρωτόκολλο του Compound πάνω στο δίκτυο του Ethereum, το πρωτόκολλο του AAVE πάνω στο δίκτυο του Polygon.

Stable CoinProtocolBlockchain
USDC, DAI, USDTCompoundEthereum
>>AAVEPolygon

↑ Πίσω στην αρχή


💳 Όσον αφορά την Κατανάλωση

Προσπαθώ να διατηρώ μονάχα μικρές ποσότητες κρυπτονομισμάτων στις Crypto Debit Cards μου τις οποίες έχω σκοπό να χρησιμοποιήσω στο άμεσο μέλλον.

Η Νο1 επιλογή μου σε Crypto Debit Card είναι η κάρτα του Crypto.com.

Συγκεκριμένα, έχω μια Royal Indigo κάρτα η οποία μου προσφέρει:

 • 3% επιστροφή (με την μορφή Cashback σε CRO) σε όλες μου τις συναλλαγές
 • Δωρεάν συνδρομή σε NetFlix & Spotify
 • Δωρεάν πρόσβαση σε Lounges αεροδρομίων

Όπως βλέπεις τα benefits που προσφέρει είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά.

Ως backup κάρτα, και για παν ενδεχόμενο, διατηρώ την κάρτα της Binance.

↑ Πίσω στην αρχή


💳 One Card to Rule ’em All:
Τέλος, να μην ξεχάσω να αναφέρω πως οι Crypto κάρτες μου είναι πάντα συνδεδεμένες με μια κάρτα από την Curve.
Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να έχω μια ολιστική εποπτεία πάνω στο τι ξοδεύω, να αλλάζω άμεσα την κάρτα που θέλω να χρησιμοποιοήσω χωρίς να χρειάζεται να τις κουβαλάω μαζί μου καθώς και μερικά επιπλέον cashback bonus.
Διάβασε περισσότερα για το τι μπορείς να κάνεις με την Κάρτα Curve στον οδηγό του MoneyMinority.


Αυτό ήταν και το σημερινό άρθρο.

Πως σου φάνηκε;

Ποιες υπηρεσίες χρησιμοποιείς εσύ και πως έχεις δομήσει τη δική σου Αγία Τριάδα διαχείρισης κρυπτονομισμάτων;

Θα χαρώ να μάθω στα σχόλια!

Sterg

↑ Πίσω στην αρχή


📚 Περισσότερο Υλικό για διάβασμα:
Οδηγός Επενδύσεων για Αρχαρίους ►
Οδηγός Επενδύσεων σε Μετοχές ►
Οδηγός Επενδύσεων σε ETFs ►
Οδηγός Επενδύσεων σε Ακίνητα ►
Οδηγός Επενδύσεων σε Χρυσό ►
Το Παθητικό Portfolio με ορίζοντα 30ετίας ►


Risk Disclaimer:
ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας σύμβουλος επενδύσεων και τα παρακάτω ΔΕΝ αποτελούν προτροπή επένδυσης παρά μονάχα έναν οδηγό για να σε βοηθήσει.
Keep in mind that πάντοτε επένδυση = ρίσκο.
Ειδικά όταν μιλάμε για bitcoin και cryptocurrencies, τα οποία έχουν απίστευτα υψηλά volatilities.
Επένδυσε μόνο χρήματα τα οποία είσαι διατεθειμένος να χάσεις!

Affiliate Disclaimer:
Τα παραπάνω links προς τις υπηρεσίες που αναφέρονται ενδέχεται να είναι affiliate links. Εάν χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία μέσα από αυτά τότε βοηθάς το MoneyMinority να συνεχίσει να υπάρχει, χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος για εσένα.
Feel free να μην τα χρησιμοποιήσεις εάν δεν το επιθυμείς.

Διάβασε περισσότερα για τα Risk & Affiliate Disclaimers του MoneyMinority.

Author

Digital guy, passionate traveler & quantity eater - Not even an average public speaker - Seeking financial independence

5 Comments

 1. Συγχαρητήρια για το πολύ κατατοπιστικό σου άρθρο, Sterg, και γενικά για όλη τη δουλειά που κάνεις.΄ Επειδή με ενδιαφέρει να αποκτήσω μία χρεωστική από το crypto.com, και επειδή δεν έχω μπορέσει ως τώρα να βρω κάτι σχετικό στο διαδίκτυο, ήθελα να σε ρωτήσω πως διαχειρίζεσαι το κομμάτι της φορολογίας όσον αφορά την χρήση της κάρτας. Τόσο για τη χρήση της σε συναλλαγές (που πρακτικά όπως το καταλαβαίνω, μετατρέπει το κρυτπονόμισμά σου σε fiat την στιγμή της συναλλαγής), όσο και για τα bonus που προσφέρει (cashbacks, netflix, spotify). Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 2. Όσον αφορά την κατανάλωση, ποιες είναι οι ενέργειες όσον αφορά τη φορολόγηση; Ρωτάω δεδομένου ότι μετατρέπονται σε fiat money σε κάθε αγορά, αλλά δεν τα “βγάζεις” με τη μία ούτως ώστε να φορολογηθεί το κέρδος.

 3. Sterg, όντας καινούργιος σ αυτό το κομμάτι, η αγορά μέσω broker μου είναι κατανοητή. Πώς όμως γίνεται η αγορά ενός πχ Bitcoin στο πορτοφόλι μου?

  Πρέπει πρώτα να κάνω την αγορά μέσω ανταλλακτηρίου και μετα΄ να τα στείλω στο πορτοφόλι ή μπορώ να αγοράσω κατευθείαν? Κι αν πρέπει να τα αγοράσω κατευθείαν, μπορώ απ το site τους να αγοράσω, σα φέτα, <>.

  Thanks!

  • φαίνεται να κόπηκε ένα μέρος του μηνύματος μου.

   Έλεγε αν μπορώ να αγοράσω κομμα΄τι του bitcoin για παράδειγμα σα τον μπακα΄λη, βάλε μου 300 γρ φέτα 🙂

   • χαχαχα σου απαντάω εδώ:

    1. Ναι, η διαδικασία είναι αυτή που περιέγραψες. Αγοράζεις το bitcoin από ένα ανταλλακτήριο και μετά το μεταφέρεις στο προσωπικό σου πορτοφόλι για να είσαι 100% σωστός και σίγουρος. Θα βρεις πολλούς οδηγούς για το πως κάνεις μεταφορά αλλά αν σκαλώσεις κάπου, πες μου. Επίσης, ρίξε μια ματιά εδώ για να δεις τους διάφορους τύπους Crypto Wallet που υπάρχουν διαθέσιμοι.

    2. Ναι, μπορείς να πάρεις μέρος Bitcoin όπως ακριβώς θα αγόραζες φέτα στην λαϊκή. Οι υπομονάδες στις οποίες μετράται το Bitcoin ονομάζονται Satoshis.

Write A Comment